Stošestnásťročnej Mexičanke odmietla banka otvoriť účet, presiahla vekový limit

, BBC;guardian Foto: grab nydailynews.com

Prvýkrát v živote si Mexičanka María Felixová chcela otvoriť bankový účet vo svojich 116 rokoch, lebo podľa nového zákona nemôže iným spôsobom dostávať dôchodok. Od banky dostala nečakanú odpoveď. Kvôli vysokému veku jej nevyhovie.

Tri mesiace nedostávala peniaze, až kým vedenie banky zmenilo názor. "Povedali mi, že vekový limit je 110 rokov," opísala starenka strastiplnú skúsenosť podľa BBC. Blízko svojho bydliska inú finančnú inštitúciu nemala, a tak čakala, čo bude ďalej. Keď o jej patáliách napísali miestne noviny, pomohol jej jeden z úradníkov a vyplatil jej dôchodok prostredníctvom šeku.

Potom sa ozvalo aj vedenie banky Citibanamex, ktorá je mexickou odnožou Citigroup. Chyba vraj vznikla kvôli tomu, že elektronický systém nie je nastavený na tak vysoký vek a registráciu Felixovej  počítač nepovolil. Po úprave systému sa jedna z najstarších žien sveta narodená na začiatku minulého storočia dočkala účtu aj vlastnej platobnej karty. Felixová potrebuje účet, aby sa dostala k mesačným 1200 pesos (63 dolárov). Ako uviedla, nevenovala veľa času vybavovaniu dôchodku. "Či mi pomôžu alebo nie, budem šťastná, ako som bola celý môj chudobný život," povedala

Felixová má za sebou ťažké časy, prežila šesť z desiatich detí, jej otec bol zabitý a matku uniesli, keď bola malé dieťa. Jej dvaja súrodenci zmizli v mexickej revolúcii v rokoch 1910-1920. "Vyrastala som ako zviera na ulici," povedala.

Keď ju prišiel domov navštíviť minister vlády štátu Jalisco, aby sa jej ospravedlnil a vyplatil jej chýbajúce dôchodky, usmiala sa na neho so slovami: "Boh sa postará, skôr alebo neskôr. Zatiaľ som tu."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy