Ekonómovia očakávajú výrazné zrýchlenie rastu poľskej ekonomiky

Ekonomický rast Poľska by mal za 1. štvrťrok vykázať podľa ekonómov výrazné zrýchlenie rastu. Odhad vychádza z lepších údajov o priemyselnej produkcii a maloobchodných tržbách, ako aj údajov poukazujúcich na zotavenie v stavebnom sektore.
Poľský štatistický úrad minulý týždeň zverejnil, že priemyselná produkcia vzrástla v marci medziročne o 11,1 %, čo predstavuje 6-ročné maximum. Vo februári predstavoval medziročný rast iba 1,2 %. Ekonómovia pritom počítali so zrýchlením len na 6,9 %. Aj v medzimesačnom porovnaní dosiahla priemyselná produkcia v Poľsku výraznejší rast, než očakávali ekonómovia. Rast dosiahol 17,6 %, pritom ekonómovia predpokladali rast na úrovni 12,7 %.
Zrýchlenie rastu zaznamenali aj maloobchodné tržby. V marci sa oproti rovnakému obdobiu minulého roka zvýšili o 7,9 %, zatiaľ čo vo februári rast predstavoval 5,2 %. Ako uviedol ekonóm z Capital Economics Liam Carson, výdavky poľských spotrebiteľov pokračujú v raste aj vďaka zlepšovaniu situácie na trhu práce.
Vzhľadom na najnovšie údaje Carson uviedol, že ekonomika Poľska mohla za prvé tri mesiace tohto roka vzrásť medziročne až o 4,5 %. Na porovnanie, v poslednom kvartáli minulého roka vzrástla poľská ekonomika o 2,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy