Padla hlava najväčšieho výrobcu cementu: Firma platila za ochranu ozbrojencom v Sýrii

, Reuters Foto: TASR/AP

Šéf najväčšieho výrobcu cementu LafargeHolcim Eric Olsen odchádza z funkcie kvôli vyšetrovaniu dohôd s ozbrojenými skupinami v Sýrii. Fabrika v Sýrii v rokoch 2013 a 2014 údajne platila tamojšom ozbrojeným skupinám za ochranu.

Ako informovala agentúra Reuters, spoločnosť LafargeHolcim v marci pripustila, že jej závod v Sýrii v rokoch 2013 a 2014 zrejme platil tamojšom ozbrojeným skupinám peniaze za ochranu, aby mohol pokračovať v prevádzke. Podľa pondelkovej správy interné vyšetrovanie zistilo, že sa takéto platby sa naozaj uskutočnili.

Firma uviedla, že rad krokov pre zabezpečenie prevádzky sýrskej fabriky bol "neprijateľný". Interné vyšetrovanie ukázalo, že príslušné opatrenia síce iniciovali regionálni manažéri, niektorí členovia najvyššieho vedenia podniku ale o situácii v Sýrii vedeli. Olsen však podľa interného vyšetrovania nebol za tieto praktiky zodpovedný. "Hoci som sa rozhodne nepodieľal na žiadnom pochybení, a dokonca som o žiadnom nevedel, verím, že môj odchod obnoví pokoj v podniku," uviedol generálny riaditeľ.

Aktivity spoločnosti v Sýrii teraz vyšetruje aj francúzska prokuratúra.

Skupina LafargeHolcim vznikla v roku 2015 zlúčením francúzskej firmy Lafarge a švajčiarskej Holcim. Sýrsky závod patril spoločnosti Lafarge a prevádzku ukončil v septembri 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy