Ceny ropy pokračujú v poklese, americká WTI sa obchoduje tesne nad 52 USD

Ceny ropy pokračujú v poklese. Dôvodom je vyberanie ziskov po náraste z predchádzajúcich týždňov. Americká WTI sa obchoduje len tesne nad úrovňou 52 USD (48,68 eura) za barel.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s májovým kontraktom sa dnes ráno o 7.53 SELČ predával po 52,28 USD. To bolo o 13 centov menej než v utorok (18.4.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas utorka stratil 24 centov a uzavrel na úrovni 52,41 USD za barel. Júnový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno zlacnel o 16 centov na 54,73 USD za barel.
Niektorí experti zdôvodnili aktuálny pokles cien čierneho zlata typickou reakciou trhu po výraznom náraste v predchádzajúcich týždňoch. Príčinou zdraženia boli špekulácie o tom, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší producenti predĺžia platnosť dohody o obmedzení ťažby, ktorá sa mala skončiť v polovici tohto roka. Ukazuje sa však, že dosiahnutie cieľa dohody, ktorým je zníženie nadmernej ponuky na trhu, je ešte stále v nedohľadne. S nárastom cien sa totiž začala zvyšovať aj produkcia v USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy