Ekonómovia očakávajú rast čínskej ekonomiky v 1. kvartáli na úrovni 6,8 %

Čínska ekonomika by mala podľa najnovšieho odhadu ekonómov vykázať za 1. kvartál tohto roka rovnaké tempo rastu ako na záver roka 2016. Podporiť by ho mali najmä vládne výdavky a vysoký objem exportu.
Ekonómovia predpokladajú, že hrubý domáci produkt (HDP) Číny vzrástol v prvých troch mesiacoch tohto roka medziročne o 6,8 %, teda rovnakým tempom ako v poslednom štvrťroku 2016. Čínsky štatistický úrad by mal oficiálne údaje o vývoji ekonomiky za 1. štvrťrok zverejniť v pondelok 17. apríla.
Za celý minulý rok zaznamenala čínska ekonomika rast na úrovni 6,7 %, v súlade s odhadom vlády, ktorá tempo rastu pre minulý rok stanovila v rozmedzí od 6,5 do 7 %. Na druhej strane to bol najslabší rast za posledných 26 rokov.
V tomto roku by tempo rastu čínskej ekonomiky malo byť ešte o niečo slabšie. Vláda si za cieľ stanovila, že v roku 2017 dosiahne ekonomika rast na úrovni okolo 6,5 %.
Čínske hospodárstvo spomaľuje svoj rast už niekoľko rokov. Dôvodom je úsilie vlády zmierniť závislosť ekonomiky od exportu a posilniť vplyv domácej spotreby.
S ďalším spomaľovaním rastu ekonomiky Číny počíta aj Svetová banka. Tento týždeň zverejnila najnovšiu prognózu, v ktorej uviedla, že v roku 2017 by čínska ekonomika mala vzrásť o 6,5 % a v rokoch 2018 a 2019 by sa tempo rastu malo zmierniť na 6,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy