Tržby v priemysle vo februári rástli iba o 2,1 %

Po vyše 7-percentnom raste priemyselných tržieb v januári spomalila ich dynamika v druhom mesiaci roka o viac ako päť percentuálnych bodov.

Podobne ako dynamika priemyselnej produkcie vo februári spomalil aj rast tržieb v priemysle. Podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) priemyselné tržby vo februári medziročne stúpli o 2,1 %, oproti januáru tak ich rast spomalil o 5,2 percentuálneho bodu. V rámci priemyslu pritom najrýchlejšie rástli v druhom mesiaci roka tržby v ťažbe a dobývaní, a to o 12,3 %. Stúpli však aj v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,5 % a v priemyselnej výrobe o 1,2 %. V dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov naopak tržby klesli o 8,4 %. Medzimesačne tržby v priemysle vo februári oproti januáru klesli o 1 %. 

V samotnej priemyselnej výrobe najvýznamnejšie zvýšenie tržieb vo februári zaznamenali vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 19,2 %, či vo výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 4,1 %. Vo výrobe dopravných prostriedkov tržby vzrástli o 1,2 %. Naopak pokles tržieb vykázali hlavne vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 14,6 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 6,6 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 7,1 %, výrobe elektrických zariadení o 5,4 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 4,2 %.

Z ostatných sektorov hospodárstva evidovali vo februári medziročný nárast tržieb v stavebníctve o 7,2 % s medzimesačným zvýšením o 2,2 %. Rovnako sa medziročne aj medzimesačne zvýšili tržby v doprave a skladovaní. Oproti vlaňajšiemu februáru o 6,1 % a oproti tohtoročnému januáru o 0,6 %. V informačných a komunikačných činnostiach sa naopak zaznamenal medziročný pokles tržieb o 0,7 % a medzimesačný prepad až o 7 %. Tržby vo vybraných trhových službách medziročne stúpli o 8,6 %, medzimesačne boli nižšie o 0,6 %.

Za prvé dva mesiace tohto roka sa tak tržby v priemysle na Slovensku v priemere zvýšili o 4,6 %. Vývoj ovplyvnil rast v ťažbe a dobývaní o 12,7 %, dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 12 %, priemyselnej výrobe o 3,2 % a pokles v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 1,8 %. Z ostatných sektorov hospodárstva sa v priemere za prvé dva mesiace znížili tržby stavebných subjektov o 9,5 % a v doprave a skladovaní naopak vzrástli o 7,1 %. Podobne sa medziročne zvýšili tržby v informačných a komunikačných činnostiach o 5,1 % a vo vybraných trhových službách o 10,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy