Vyhliadky ekonomiky celého regiónu OECD sú stabilné

Ekonomické vyhliadky regiónu, ktorý zastrešuje Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), sú stabilné. Naznačil to vývoj kľúčového ukazovateľa, ktorý aktualizuje každý mesiac.
Podľa najnovšieho prieskumu organizácie so sídlom v Paríži kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja pre celý región OECD, tzv. composite leading indicator (CLI), vo februári mierne vzrástol na 100,1 bodu z januárových 100 bodov. To ukazuje na stabilný rast ekonomiky celého regiónu.
OECD na základe februárových výsledkov predpovedá stabilný rast hospodárstva eurozóny ako celku, keďže hodnota jej indexu stagnovala na úrovni 100,4 bodu. A nezmenili sa ani CLI Francúzska (100,5 bodu) a Japonska (100,1 bodu), zatiaľ čo taliansky mierne klesol na 100,1 zo 100,2, ale jeho hodnota je stále dosť vysoká, čo signalizuje stabilný rast.
CLI Spojených štátov vo februári mierne vzrástol na 99,8 z 99,7 bodu, a zvýšil sa aj ClI Kanady (na 100,7 zo 100,5 bodu) a prekvapujúco aj Británie (na 99,8 z 99,6 bodu) aj napriek brexitu. Februárové výsledky tak naznačujú, že tieto ekonomiky by mali mierne zrýchliť.
Naproti tomu vývoj indického CLI, ktorý klesol na 99,4 z 99,6 bodu, poukazuje na to, že ekonomika krajiny stráca tempo, zatiaľ čo čínsky, ruský a brazílsky index signalizujú opak, a to zrýchľovanie hospodárstva.
Kompozitný index hlavných ekonomických ukazovateľov (CLI) predpovedá vývoj v nasledujúcich šiestich mesiacoch pre región ako celok, aj pre jednotlivé členské štáty OECD.

Súvisiace články

Aktuálne správy