Medziročná inflácia v ČR sa v marci zrýchlila

Marcové spotrebiteľské ceny v krajine medziročne vzrástli o 2,6 %, čo bolo o 0,1 percentuálneho bodu viac ako vo februári.

České spotrebiteľské ceny sa v marci medzimesačne nezmenili, keďže rast cien alkoholických nápojov a tabaku vykompenzovalo zníženie cien v segmente rekreácia a kultúra. Medziročne sa marcové spotrebiteľské ceny v krajine celkovo zvýšili o 2,6 percenta. Medziročná inflácia v ČR sa tak v porovnaní s februárom zrýchlila o 0,1 percentuálneho bodu. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Medzimesačne sa v krajine zvýšili ceny piva o 2,9 percenta a tabakových výrobkov o 0,5 percenta. Stúpli aj ceny odevov, a to o 0,9 percenta a obuvi o 1,1 percenta. Na znižovanie celkovej úrovne spotrebiteľských cien však pôsobil pokles cien v segmente rekreácia a kultúra, keďže zlacneli dovolenky s komplexnými službami o 6,1 percenta. Ceny pohonných hmôt po šiestich mesiacoch rastu v marci klesli o 0,6 percenta. Celkovo tovary medzimesačne zdraželi o 0,1 percenta, ale ceny služieb sa o 0,2 percenta znížili.

Medziročne boli v marci v ČR vyššie ceny pohonných hmôt, a to o 16,8 percenta. Stúpli aj ceny liehovín, a to o 3,8 percenta a ceny tabakových výrobkov o 4,9 percenta. Zlacnel však zemný plyn (-7,1 %) a teplo a teplá voda (-0,7 %). Ceny tovarov v ČR v marci medziročne celkovo stúpli o 2,5 percenta a služby oproti rovnakému mesiacu minulého roka zdraželi o 2,7 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy