OKD znížila vlani stratu na zhruba 1,2 mld. Kč, dolu ju ťahala najmä baňa Paskov

Česká ťažobná spoločnosť OKD vytvorila v minulom roku podľa predbežných výsledkov stratu okolo 1,2 miliardy Kč. Podstatne tak zredukovala jej rozsah z predchádzajúcich rokov. Vyplýva to zo správy konkurzného správcu Leeho Loudu a z výročnej správy OKD.
Podľa týchto správ dosiahla strata OKD za minulý rok 1,22 miliardy Kč (45,09 milióna eur), zatiaľ čo napríklad v roku 2015 predstavovala 6,83 miliardy Kč a v roku 2014 dokonca až 10,09 miliardy Kč. Pod minuloročnú stratu sa do veľkej miery podpísala nerentabilná prevádzka bane Paskov, ktorej činnosť firma z ekonomických dôvodov minulý týždeň ukončila.
Firma OKD skončila minulý rok v úpadku, do ktorého ju dostali najmä klesajúce ceny uhlia a nadmerná zadlženosť. Odvtedy spoločnosť uskutočnila viaceré úsporné opatrenia, pričom jedným z hlavných bolo ukončenie ťažby v bani Paskov. Vedeniu OKD sa nepodarilo nájsť strategického partnera, ktorý by prevzal ťažbu a postaral sa o postupný útlm ďalších baní. Teraz sa rokuje o tom, že firmu, v ktorej pracuje okolo 10.000 ľudí, prevezme štát.

Súvisiace články

Aktuálne správy