Nálada v českej ekonomike sa v marci zhoršila

Súhrnný indikátor dôvery v českom hospodárstve oproti februáru oslabil o 1,4 bodu na hodnotu 96,6 bodu.

Celková dôvera v českú ekonomiku sa v marci zhoršila. Súhrnný indikátor dôvery medzimesačne oslabil o 1,4 bodu na hodnotu 96,6 bodu. Ukazovateľ dôvery podnikateľov sa oproti februáru znížil o 1,8 bodu na úroveň 94,1 bodu. Indikátor dôvery spotrebiteľov sa však mierne zlepšil, a to o 0,5 bodu na 108,7 bodu. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Index dôvery podnikateľov v českom priemysle v marci už štvrtý mesiac po sebe klesol. V porovnaní s februárom si pohoršil o 2,5 bodu na úroveň 94 bodov. Podnikatelia v priemysle očakávajú v najbližších troch mesiacoch zníženie tempa rastu výrobnej činnosti aj zamestnanosti. V českom odvetví služieb vrátane bankového sektora sa dôvera podnikateľov v marci medzimesačne tiež zhoršila a index, ktorý ju mapuje, oslabil o 1,4 bodu na 94,6 bodu. Hodnotenie dopytu v marci sa nezmenilo, ale oslabili očakávania pre obdobie najbližších troch mesiacov.

Aj dôvera podnikateľov v českom stavebníctve v marci oslabila. Index, ktorý ju odzrkadľuje, medzimesačne klesol o 1,6 bodu na 78,1 bodu, keďže dopyt po stavebných prácach sa oproti februáru mierne znížil. V českom sektore obchodu sa však indikátor dôvery medzimesačne mierne zvýšil, a to o 0,6 bodu na hodnotu 104,6 bodu. Súčasná celková ekonomická situácia sa podľa podnikateľov v obchode v porovnaní s februárom nezmenila a v najbližších troch mesiacoch obchodné firmy nepredpokladajú výrazné zmeny ekonomickej situácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy