Ústredie práce začína s dvoma novými projektmi na podporu zamestnávania

Prvý projekt sa týka umiestňovania dlhodobo nezamestnaných na trh práce cez tzv. neštátne služby zamestnanosti, druhý projekt je pre dvanásť najmenej rozvinutých okresov na Slovensku.

BRATISLAVA 20. marca (SITA) – Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR (UPSVAR) začína s realizáciou dvoch nových projektov na podporu zamestnávania uchádzačov o prácu. Na pondelkovej tlačovej besede to uviedol generálny riaditeľ UPSVAR Marian Valentovič. Prvý projekt sa týka umiestňovania dlhodobo nezamestnaných na trh práce cez tzv. neštátne služby zamestnanosti. „Je to pokus o intenzívnejšiu spoluprácu štátnych a neštátnych poskytovateľov služieb zamestnanosti,“ povedal.

Súkromné agentúry podľa Valentoviča majú možnosť vytvoriť projekt umiestňovania dlhodobo nezamestnaných na pracovný trh, predložiť ho na úrad práce a následne môžu požiadať o zaradenie uchádzačov o zamestnanie do ich projektu. „Po dohode s úradom práce bude mať neštátny poskytovateľ za úlohu pracovať s dlhodobo nezamestnaným tak, aby ho umiestnil na trhu práce,“ informoval šéf UPSVAR. V prvom kroku ho môže podľa Valentoviča zamestnať samotná agentúra, ale už nasledujúci mesiac je agentúra povinná nezamestnaného umiestniť u iného zamestnávateľa. Úrady práce budú poskytovať finančnú podporu neštátnemu poskytovateľovi šesť až deväť mesiacov. „Bude refundovať náklady na prácu s dlhodobo nezamestnaným, jeho prípravu, zaškolenie až výšky 439 eur mesačne,“ povedal Valentovič.

Druhý projekt sa podľa neho týka v súčasnosti dvanástich najmenej rozvinutých okresov na Slovensku. Na projekt, ktorý sa týka podpory vytvárania pracovných miest v týchto okresoch, vyčlenilo ministerstvo práce a sociálnych vecí 50 mil. eur. Zamestnávateľ môže získať príspevok na vytvorenie pracovného miesta na maximálne 15 mesiacov, pričom ďalších 5 mesiacov musí zamestnávateľ vytvorené pracovné miesto zachovať. Maximálna výška podpory je podľa Valentoviča až do 85 % celkovej ceny práce, čo je 588,11 eura na jedného uchádzača mesačne.

Štát chce v rámci tohto projektu podporovať aj vytváranie pracovných miest pre znevýhodnených nezamestnaných v sociálnych podnikoch. „Sociálne podniky môžu získať na znevýhodnených uchádzačov podporu dokopy až 24 mesiacov, prvých 15 mesiacov je to 95 percent celkovej ceny práce a ďalších 9 mesiacov je to 60 percent celkovej ceny práce, plus jednorazový príspevok vo výške 7 percent z celkovej ceny práce,“ povedal šéf UPSVAR. Znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie môžu v rámci projektu prijať aj samosprávy, a to na 3 až 12 mesiacov.

Úrady práce budú okrem toho v najmenej rozvinutých okresoch podporovať aj vytváranie živností, ak sa nezamestnaní rozhodnú podnikať. „Môžu získať príspevok až do výšky 5 600 eur,“ dodal Valentovič.

Súvisiace články

Aktuálne správy