Spotrebiteľské ceny v USA vo februári medzimesačne stúpli o 0,1 %

Februárová medziročná inflácia v krajine dosiahla 2,7 percenta, čiže bola nad úrovňou, ktorú za želanú považuje centrálna banka USA.

Medzimesačný rast amerických spotrebiteľských cien sa vo februári spomalil. Ministerstvo práce USA v stredu informovalo, že februárové spotrebiteľské ceny stúpli o 0,1 percenta po výraznom raste o 0,6 percenta v januári. Rast cien energií od septembra spolu so zvyšovaním nákladov na zdravotnícku starostlivosť a bývanie však posunuli medziročnú infláciu nad želanú úroveň. Februárová medziročná inflácia v krajine bola 2,7 percenta.

Inflácia bez zahrnutia volatilných cien potravín a energií bola vo februári v USA vo výške 2,2 percenta. Náklady na bývanie sa medziročne zvýšili o 3,5 percenta a ceny zdravotníckej starostlivosti stúpli o 3,4 percenta. Niektorí ekonómovia predpokladajú, že inflácia v tomto roku sa v USA ešte viac zvýši, keďže rastie počet pracovných miest a miera nezamestnanosti je na úrovni 4,7 percenta. „Zlepšujúca sa ekonomická situácia, osobitne lepšia situácia na trhu práce, budú počas roku 2017 tlačiť infláciu nahor,“ povedal Gus Faucher, ekonóm spoločnosti PNC Financial Services.

Súvisiace články

Aktuálne správy