Priemyselná produkcia v eurozóne v januári stúpla

Medzimesačne sa januárová priemyselná výroba zväčšila o 0,9 % a medziročne vzrástla o 0,6 %.

Sezónne upravená priemyselná produkcia v eurozóne v januári medzimesačne vzrástla o 0,9 percenta po decembrovom oslabení o 1,2 percenta. Priemyselná výroba v rámci celej 28-člennej Európskej únie v januári medzimesačne posilnila o 0,5 percenta po decembrovom poklese o 0,7 percenta. Medziročne sa januárová priemyselná výroba v eurozóne zväčšila o 0,6 percenta a priemysel celej EÚ posilnil o 1,3 percenta. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Medzimesačne v rámci krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa januárová priemyselná výroba najvýraznejšie zvýšila v Írsku (3,4 %), Nemecku (3,3 %) a v Grécku (2,5 %). Najvýraznejší medzimesačný pokles priemyselnej produkcie v januári evidovali v Chorvátsku (6,8 %), Dánsku (4,6 %) a v Bulharsku (3,9 %).

Medziročne v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, sa priemyselná výroba najviac zväčšila v Litve (8,4 %), Grécku (7,4 %) a v Estónsku (6,7 %). Najvýraznejší pokles januárovej priemyselnej produkcie v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška bol v Írsku (8,6 %), Bulharsku (1,2 %) a v Luxembursku (0,9 %).
 

Súvisiace články

Aktuálne správy