Hotelová skupina Intercontinental Hotels zvýšila vlani zisk viac, než sa čakalo

Spoločnosť Intercontinental Hotels Group (IHG) zaznamenala v minulom roku vyšší zisk, než sa očakávalo, k čomu prispel najmä zvýšený dopyt na trhoch Amerík.
IHG so sídlom v britskom Denhame, ktorá prevádzkuje viac než 5000 hotelov v približne 100 krajinách pod značkami Crowne Plaza, Holiday Inn a InterContinental, dosiahla v minulom roku prevádzkový zisk na úrovni 707 miliónov USD (665,98 milióna eur). Oproti predchádzajúcemu roku to znamená rast o 4 %. Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali zisk na úrovni 695 miliónov USD.
Výnos na izbu (RevPAR), ktorý je kľúčovým ukazovateľom v hotelierskom sektore, vzrástol v poslednom kvartáli minulého roka medziročne o 1,7 %. Zrýchlil tak tempo rastu, keď v 3. štvrťroku dosiahol rast tohto ukazovateľa 1,3 %.
Spoločnosť IHG zápasila v minulom roku s väčšími problémami než mnohí jej konkurenti, pod čo sa podpísal pokles cien ropy. Hotelová skupina má totiž až 14 % hotelových izieb v tých štátoch USA, ktoré sú známe produkciou ropy. To je viac než v prípade konkurencie. V poslednom období ale ceny ropy išli nahor a IHG očakáva, že v tomto roku sa dopyt zo strany zákazníkov z ropného sektora zvýši.
Okrem toho podobne ako ďalšie hotelové reťazce aj skupinu IHG ovplyvňujú neisté ekonomické vyhliadky, v dôsledku teroristických útokov pokles počtu turistov smerujúcich do Európy, ako aj konkurencia zo strany internetových spoločností ako Airbnb. Tieto tlaky už donútili niektoré hotelové siete k fúzii, IHG však opätovne oznámila, že takýto krok neplánuje. Konkurencii ako Airbnb sa chce brániť zameraním sa najmä na firemných zákazníkov a na model, v rámci ktorého hotely skôr prevádzkuje, než by ich mala vlastniť.

Súvisiace články

Aktuálne správy