Dovozné ceny v USA vzrástli v januári viac, než sa očakávalo

Dovozné ceny v USA vzrástli v januári viac, než sa očakávalo. Hlavným dôvodom bolo zdraženie importu energií. Silný dolár však naďalej tlmí rast dovozných cien.
Dovozné ceny v januári medzimesačne stúpli o 0,4 % po 0,5-% zvýšení v decembri, uviedlo americké ministerstvo práce. Ekonómovia počítali s nárastom o 0,2 %.
V medziročnom porovnaní importné ceny v januári vyskočili o 3,7 %, čo bolo najviac od februára 2012, po 2-% náraste v decembri.
Dolár pokračoval po zverejnení správy v posilňovaní voči euru a ceny amerických dlhopisov klesli.
Dovozné ceny rastú, keďže zvyšujúci sa globálny dopyt podporuje ceny ropy a ďalších komodít, avšak výraznejšiemu preliatiu tohto vplyvu do inflácie bráni posilňovanie dolára.
Kurz dolára voči menám hlavných obchodných partnerov USA v roku 2016 vzrástol o 4,4 %, pričom väčšina jeho zvýšenia sa udiala v posledných mesiacoch vlaňajška.
Ceny importovaných palív v januári stúpli o 5,8 % po 6,6-% zvýšení v decembri. Dovozné ceny bez započítania palív klesli o 0,2 % po 0,1-% znížení v predchádzajúcom mesiaci. Ceny importovaných potravín vzrástli o 1,3 % po 1,5-% poklese v decembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy