Počet nových nezamestnaných v USA minulý týždeň klesol

Počet nových nezamestnaných sa v porovnaní s predchádzajúcim týždňom zmenšil o 12 tis. na 234 tisíc a dostal sa najnižšie od vlaňajšieho novembra.

WASHINGTON 9. februára (SITA, AP) – Počet nových žiadateľov o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň klesol na 12-týždňové dno. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet nových nezamestnaných sa v porovnaní s predchádzajúcim týždňom zmenšil o 12 tis. na 234 tisíc, čiže sa dostal najnižšie od vlaňajšieho novembra. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý je menej volatilný, klesol o 3 750 na 244 250. Ukazovateľ sa tak ocitol na najnižšej úrovni od novembra 1973. Celkový počet poberateľov štátnych dávok v nezamestnanosti sa medziročne zmenšil o 7 % na 2,08 milióna. 

Americkí zamestnávatelia v januári zintenzívnili prijímanie nových pracovníkov. Ministerstvo práce USA minulý týždeň informovalo, že v ekonomike krajiny minulý mesiac pribudlo 227 tis. nových pracovných miest. Januárová tvorba nových pracovných pozícií v americkom hospodárstve bola najsilnejšia od septembra minulého roka. Vlani v USA mesačne v priemere vznikalo 187 tis. pracovných miest. Miera nezamestnanosti v krajine v januári stúpla na 4,8 percenta z decembrových 4,7 percenta. Dôvodom jej zvýšenia však bolo to, že väčší počet Američanov si začal hľadať zamestnanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy