Priemyselná produkcia ČR v decembri medziročne vzrástla o 2,7 %

Decembrové nové objednávky priemyslu krajiny sa medziročne zväčšili o 9,4 percenta.

Česká priemyselná výroba v decembri medziročne reálne vzrástla o 2,7 percenta. Medzimesačne sa sezónne upravená výroba priemyslu krajiny zmenšila o 2,2 percenta. Informoval o tom v utorok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.  K medziročnému rastu priemyselnej produkcie v ČR v decembri prispelo najviac odvetvie výroby a rozvodu elektriny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (1,34 percentuálneho bodu) a odvetvie výroby motorových vozidiel, prívesov a návesov (1,28 percentuálneho bodu). 

Nové objednávky českého priemyslu v decembri medziročne vzrástli o 9,4 percenta. Nové objednávky zo zahraničia sa zväčšili o 12,6 percenta a nové domáce objednávky stúpli o 3,5 percenta. K medziročnému rastu nových objednávok najviac prispelo odvetvie výroby motorových vozidiel, prívesov a návesov (6,9 percentuálneho bodu), sektor výroby strojov a zariadení (0,9 percentuálneho bodu) a odvetvie výroby elektrických zariadení (0,7 percentuálneho bodu). 

Za celý minulý rok sa česká priemyselná výroba zväčšila o 2,9 percenta. Nové objednávky českého priemyslu v roku 2016 oproti predchádzajúcemu roku vzrástli o 4,5 percenta. Nové objednávky zo zahraničia sa zvýšili o 6,4 percenta a nové domáce objednávky českých priemyselných firiem stúpli o 0,9 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy