Ekonomická dôvera v eurozóne sa zlepšila

Index ekonomickej nálady v Európskej menovej únii, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, posilnil v prvom kvartáli na 17,2 bodu z úrovne 8,2 bodu, na ktorej bol v predchádzajúcom štvrťroku.

Ekonomická dôvera v eurozóne sa v prvom kvartáli zlepšila. Index ekonomickej nálady v menovej únii, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, posilnil na 17,2 bodu z úrovne 8,2 bodu, na ktorej bol v predchádzajúcom kvartáli. Ekonomickí experti oslovení v prieskume inštitútu lepšie hodnotia súčasnú hospodársku situáciu a ich očakávania sú v porovnaní s predošlým kvartálom oveľa pozitívnejšie.

Index odzrkadľujúci hodnotenie terajšej situácie stúpol na 8 bodov z hodnoty 2,3 bodu v predošlom štvrťroku a index očakávaní vzrástol na 26,9 bodu z úrovne 14,3 bodu v záverečnom kvartáli vlaňajška. Inštitút Ifo o tom informoval v správe, ktorú v pondelok poskytol agentúre SITA.

Najvyššia ekonomická dôvera je v Nemecku, Holandsku, Írsku, Slovinsku a Litve. Výrazne sa ekonomická nálada zlepšila aj v Rakúsku, Fínsku a Španielsku. Dôvera posilnila aj vo Francúzsku a Lotyšsku, ale v menšom rozsahu. Jedinými krajinami eurozóny, v ktorých prevláda nepriaznivé hodnotenie ekonomickej situácie, sú Grécko, Taliansko a Portugalsko. Mníchovský inštitút Ifo v rámci prieskumu hospodárskej dôvery v eurozóne v prvom štvrťroku oslovil 340 ekonomických expertov.

Súvisiace články

Aktuálne správy