Rast aktivity výrobného sektora eurozóny sa v januári zrýchlil

Rast aktivity výrobného sektora eurozóny sa v januári zrýchlil viac, ako naznačovali predbežné údaje. Región, ktorý zaviedol euro, má tak za sebou dobrý štart do nového roka. Vyplýva to zo spresnených výsledkov spoločnosti Markit.
Podľa najnovšieho prieskumu Markit sa index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora eurozóny v januári 2017 zvýšil na 55,2 bodu z decembrových 54,9 bodu, a nie na 55,1 bodu, ako naznačil rýchly odhad.
Januárový PMI výrobného sektora je najvyšší za 69 mesiacov a pohybuje sa vysoko nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity daného odvetvia od jej poklesu. Hodnota tohto indexu sa drží nad zlomovou hranicou od júla 2013.
Produkcia v eurozóne stabilne rastie, už 43 mesiacov v rade, vďaka novým objednávkam, zvlášť exportným, ktorým pomohlo oslabenie eura. Expanzia výrobného sektora vedie k zvýšeniu zamestnanosti v tomto odvetví. Stúpajú však aj cenové tlaky v dôsledku zdražovania importu pre slabšie euro aj rastúce ceny surovín.
Údaje z jednotlivých štátov naznačujú, že výrobcovia v piatich najväčších ekonomikách eurozóny: Nemecku, Francúzsku, Taliansku, Španielsku a Holandsku sú optimistickejší. PMI nemeckého výrobného sektora sa napríklad v januári zvýšil na 56,4 bodu z 55,6 bodu v decembri, PMI Francúzska dosiahol 68-mesačné maximum 53,6 bodu. Taliansky PMI na úrovni 53 bodov je síce najnižší za dva mesiace, ale stále sa drží vysoko nad hranicou 50 bodov. A španielsky PMI s 55,6 bodu je najvyšší za 20 mesiacov.
Podľa hlavného ekonóma Markit Chrisa Williamsona januárový PMI signalizuje, že výrobný sektor eurozóny má za sebou dobrý štart do nového roka 2017.

Súvisiace články

Aktuálne správy