Rast americkej ekonomiky sa v štvrtom kvartáli spomalil

Hospodárstvo USA sa počas októbra až decembra medziročne zväčšilo o 1,9 % po raste v treťom štvrťroku o 3,5 %.

Rast americkej ekonomiky sa v záverečnom kvartáli vlaňajška spomalil. Hrubý domáci produkt (HDP) sa počas októbra až decembra medziročne zväčšil o 1,9 percenta, pričom v treťom kvartáli medziročne posilnil o 3,5 percenta. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo obchodu. Za celý rok 2016 sa hospodárstvo USA zväčšilo o 1,6 percenta. Išlo o spomalenie rastu, keďže v roku 2015 americký HDP stúpol o 2,6 percenta.
Najvýraznejšie k spomaleniu rastu americkej ekonomiky v štvrtom kvartáli prispelo prehĺbenie deficitu zahraničného obchodu. Export v štvrtom kvartáli totiž oslabil, ale import posilnil. Zahraničný obchod rastu ekonomiky USA v štvrtom kvartáli ubral 1,7 percentuálneho bodu, pričom v treťom kvartáli k rastu HDP 0,9 percentuálneho bodu prispel. Rast spotrebiteľských výdavkov sa počas októbra až decembra spomalil na 2,5 percenta z úrovne 3 percentá v treťom štvrťroku. Podnikateľské investície však posilnili o 2,4 percenta, čo bolo ich najlepší rast za viac ako rok.
Ekonómovia predpokladajú, že výkon americkej ekonomiky v roku 2017 bude lepší. Medzinárodný menový fond minulý týždeň vylepšil svoju prognózu rast hospodárstva USA a očakáva, že v tomto roku posilní o 2,3 percenta a v budúcom roku sa zväčší o 2,5 percenta. Niektorí súkromní ekonómovia sú dokonca ešte optimistickejší. Napríklad Stuart Hoffman, hlavný ekonóm spoločnosti PNC, očakáva v tomto roku rast ekonomiky USA o 2,4 percenta a v budúcom roku o 2,7 percenta.

bn;dn

Súvisiace články

Aktuálne správy