ŠFRB začal prijímať žiadosti o úvery v tomto roku

Ide o úvery na obnovu bytovej budovy, obstaranie nájomného bytu kúpou alebo výstavbou, obstaranie a obnovu zariadenia sociálnych služieb. Žiadosti sa podávajú na mestských úradoch v sídle okresu a okresných úradoch v sídle kraja príslušného podľa miesta stavby.

Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) začal prostredníctvom okresných a mestských úradov prijímať žiadosti o úvery pre rok 2017. Ide o úvery na obnovu bytovej budovy, obstaranie nájomného bytu kúpou alebo výstavbou, obstaranie a obnovu zariadenia sociálnych služieb. Žiadosti sa podávajú na mestských úradoch v sídle okresu a okresných úradoch v sídle kraja príslušného podľa miesta stavby.

"Našou snahou je naďalej poskytovať klientom komplexné služby v oblasti financovania výstavby a obnovy bytového fondu s dôrazom na zvyšovanie štandardu bývania a úspory energií pri prevádzke bytových budov," povedal generálny riaditeľ ŠFRB Juraj Kurňavka.

Žiadosti o úver na obnovu bytovej budovy môžu všetci oprávnení žiadatelia podať na mestských úradoch v sídle okresu v termíne od 15. januára do 31. októbra. O úver na obstaranie nájomného bytu môžu obce, samosprávne kraje a neziskové organizácie požiadať na okresných úradoch v sídle kraja od 15. januára do 28. februára a iné právnické aj neziskové organizácie od 1. apríla do 31. mája.
O úver na výstavbu alebo obnovu zariadení sociálnych služieb môžu požiadať obce a samosprávne kraje na okresných úradoch v sídle kraja od 15. januára do 30. júna a o úver na obstaranie bytu do svojho vlastníctva môžu fyzické osoby žiadať na mestských úradoch v sídle okresu od 1. apríla do 31. októbra.

"Žiadosti sú po preverení úplnosti náležitostí pracovníkom mestského alebo okresného úradu zaregistrované prostredníctvom internetového portálu cez elektronický príjem žiadostí. Následne je žiadostiam pridelené poradové číslo vygenerované v celkovom poradovníku ŠFRB. Pri posudzovaní žiadostí a priznávaní podpory sa postupuje podľa prideleného poradového čísla, čím je zabezpečená rovnosť šancí na získanie podpory pre žiadateľov zo všetkých regiónov Slovenska," uviedol Kurňavka.

Štátny fond rozvoja bývania bol zriadený na základe zákona z roku 1996. Zabezpečuje podporu v oblasti bytovej politiky a zefektívnenia existujúceho systému podpory bývania, ktorá sa realizuje v prevažnej miere formou poskytovania výhodných dlhodobých úverov. Slúži najmä na vytváranie výhodných podmienok pre obstarávanie nájomného bývania pre sociálne slabšie skupiny obyvateľstva, cielenú obnovu bytového fondu, zvýšenie efektívnosti podpory bývania a využitie prostriedkov štrukturálnych fondov Európskej únie.

be;dn

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy