Päť vĺn cunami, ktoré stlačia cenu ropy na 10 dolárov za barel

, oilprice Foto: TASR/AP

Cena ropy sa vlani prvýkrát za viac ako desaťročie dostala pod 30 dolárov za barel. Dnes sa rovnaké množstvo obchoduje za viac ako 50 dolárov, ale niektorí experti si myslia, že takáto cenová hladina je len dočasná.

Jedným z tých, čo prepad cien predpovedajú je aj Thierry Lepercq, šéf inovácií v spoločnosti Engie. Podľa neho by sa cena suroviny počas najbližších desiatich rokov mohla prepadnúť až k desiatim dolárom za barel. Čierne zlato podľa neho zmetie séria piatich vĺn:

– rozvoj solárnej energetiky,
– pokrok v oblasti vývoja a výroby akumulátorov
– rozvoj elektromobility,
– rozvoj technológií v oblasti inteligentných miest,
– zlacňovanie vodíka ako energetického zdroja.

Ceny ropy sa do roku 2025 podľa Lepercqa k desiatim dolárom za barel dostanú aj v prípade, že dopyt po surovine naďalej porastie. "Ceny ropy bude stláčať už samotné očakávania budúceho prepadu dopytu," vysvetľuje Lepercq.

Francúzska energetická spoločnosť Engie sa v ostatnom čase začína meniť orientáciu z klasickej energetiky na takzvané nové zdroje a rozvíja tiež aktivity v rýchlo rastúcej oblasti energetických služieb. Lepercq upozorňuje, že náklady na rozvoj šetrných energetických zdrojov budú ďalej klesať, zatiaľ čo ich efektivita a kapacita naďalej porastú. Cena za megawatthodinu elektrickej energie vyrobenej zo slnka by sa podľa Lepercqa mohla v priebehu niekoľkých najbližších rokov spadnúť až k desiatim dolárom. To by z fotovoltických elektrární urobilo najlacnejší zdroj elektrickej energie.

Veľké zmeny podľa Lepercqa čakajú hlavne oblasť automobilovej dopravy. Lacnejšie elektrická energia, stále priaznivejšie ceny elektromobilov, zvyšujúci sa dojazd áut na elektrický pohon a rozvoj siete rýchlonabíjacích staníc podľa neho povedú k tomu, že ľudia čoskoro pochopia, že elektromobily nie sú len módnym výstrelkom, ale plnohodnotnou alternatívou k benzínovým a dieselovým autám.

Thierry Lepercq nie je jediný, kto veští elektromobilom žiarivú budúcnosť. Konzultačná spoločnosť Wood Mackenzie predpovedá, že zvyšujúci sa záujem o elektromobily do roku 2035 o desatinu zníži globálny dopyt po benzíne. Dopyt po rope by takýto vývoj znížil o zhruba jeden až dva milióny barelov denne.

Zrejme najoptimistickejšie sa na elektromobily pozerá Bloomberg New Energy Finance. Podľa nej do roku 2040 prechod od klasických pohonov k elektrine zníži globálny dopyt po rope o zhruba 13 miliónov barelov denne. Na ceny čierneho zlata okolo 100 dolárov za barel tak podľa expertov z BNEF môžu investori zabudnúť.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy