Pre poruchové airbagy Takata zaplatí 1 mld. USD

Japonský výrobca súhlasil v USA s priznaním viny v súvislosti so zatajovaním poruchy airbagov, ktorá spôsobila úmrtia aj zranenia vodičov a cestujúcich.

Japonský výrobca airbagov Takata Corp. súhlasil v USA s priznaním viny v súvislosti s dlhoročným zatajovaním poruchy jeho airbagov a uhradí pokuty a odškodnenie v sume 1 mld. USD. Oznámila to prokuratúra v Detroite, ktorá zároveň informovala, že troch bývalých manažérov firmy Takata obžalovali pre falšovanie správ o testoch. Inflátory (časti zariadenia, ktoré produkujú plyn nafukujúci airbag, pozn. red.) firmy Takata môžu explodovať a vodičov a cestujúcich môžu zasiahnuť úlomky. Prinajmenšom 11 ľudí pre túto poruchu prišlo v USA o život a vyše 180 ľudí bolo zranených.
Na základe dohody o priznaní viny Takata zaplatí pokutu 25 mil. USD a zranených ľudí odškodní sumou 125 mil. USD. Okrem toho zaplatí 850 mil. USD automobilkám, ktoré jej airbagy kúpili. Odškodniť zranených ľudí musí firma ihneď. Automobilky musia byť odškodnené do piatich dní od predpokladaného predaja firmy Takata. Očakáva sa, že firmu kúpi iný dodávateľ automobilových dielcov alebo investor v priebehu tohto roka.
Americká prokuratúra informovala, že federálna porota v Detroite obžalovala troch bývalých manažérov firmy Takata. Podľa obžaloby už od roku 2000 falšovali správy, aby pred automobilkami utajili testy, ktoré ukázali, že inflátory airbagov sa môžu poškodiť. V roku 2015 bola Takata druhým najväčším dodávateľom airbagov vo svete.

(1 EUR = 1,0661 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy