Tržby v priemysle v novembri vzrástli o 3,7 %

Tržby v priemysle na Slovensku v novembri medziročne stúpli o 3,7 %. Oproti októbru to znamenalo zrýchlenie rastu o 2,1 percentuálneho bodu. V samotnej priemyselnej výrobe pritom tržby v novembri medziročne vzrástli o 2,2 %. Z ostatných odvetví celkový vývoj ovplyvnil rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 14,6 %, dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 1,2 % a pokles v ťažbe a dobývaní o 5,8 %. Medzimesačne tržby v priemysle v novembri oproti októbru stúpli o 0,7 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.
V rámci priemyselnej výroby najvýznamnejšie zvýšenie tržieb zaznamenali vo výrobe dopravných prostriedkov o 5,5 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 6,2 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 11,8 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 2,9 %. Tržby klesli vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 7,1 %, výrobe drevených a papierových výrobkov, tlače o 10,1 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 6,9 %, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 6,7 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 2,3 %.
Z ďalších sektorov hospodárstva sa naďalej výrazne prepadávajú tržby stavebných podnikov, ktoré boli v novembri medziročne nižšie o 13,9 %. A to napriek tomu, že medzimesačne sa zvýšili o 8,2 %. V doprave a skladovaní tržby medziročne stúpli o 8,6 % pri medzimesačnom náraste o 2,3 %. V informačných a komunikačných činnostiach sa zase tržby medziročne prepadli až o 17,7 % pri medzimesačnom zvýšení o 1,8 %. Napokon vo vybraných trhových službách celkové tržby oproti novembru 2015 stúpli o 10,9 %, kým medzimesačne boli vyššie len mierne o 0,3 %.
Za jedenásť mesiacov od januára do novembra minulého roku tak celkové tržby v priemysle na Slovensku oproti rovnakému obdobiu roka 2015 vzrástli o 4,1 %. Tržby stavebných podnikov sa v tomto období naopak prepadli o 13,2 %, podobne ako v informačných a komunikačných činnostiach, kde klesli o 4,6 %. V doprave a skladovaní naopak vzrástli o 4,6 % a vo vybraných trhových službách boli tržby vyššie o 10,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy