Máte na to? Čo by ste mali spĺňať, aby si vás vybral Warren Buffett

, vintage value investing Foto: SITA/AP

Meno Warren Buffett sa spája s jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias. Nielen že je výborným podnikateľom a manažérom, ale dokáže sa obklopiť tými správnymi ľuďmi. Čo by ste museli spĺňať, aby ste medzi nich zapadli?

K úspechom Warrenna Buffetta nepochybne pomohli dnes už známe mená, ako Charlie Munger, Ajit Jain či Greg Abel.V čom tkvie Buffettovo tajomstvo pri výbere ľudí, ktorí pre neho pracujú? Hľadá u nich tri základné rysy: inteligenciu, energiu a vnútornú integritu. Čo ale vlastne znamenajú?

Inteligencia
V prípade inteligencie je to evidentné. Jednoducho musíte mať dostatočnú mentálnu kapacitu, ktorú daná pozícia vyžaduje. Buffett poukazuje na to, že bystrých ľudí je veľa a dokonca tvrdí, že každý, kto vyštuduje program MBA, je dosť šikovný na to, aby u neho dostal pracovnú ponuku. K tomu ale dodáva, že "investovanie nie je hrou, v ktorej by ľudia s IQ 160 porážali investorov s IQ 130". Ak máte podľa Buffetta IQ 150 a chcete sa venovať investovaniu, "môžete 30 bodov niekomu pokojne predať".

Dostatok energie
Nejde samozrejme o to, že ľudia uchádzajúci sa u Buffetta o zamestnanie, by museli vydržať celý deň skákať sem a tam. Ako on sám upresňuje, ide mu o schopnosť byť iniciatívny. Inak povedané, uspieť nemôžete, ak ste leniví. Musíte na seba zobrať iniciatívu, musíte byť podnikaví a musíte veci doťahovať do konca. To všetko vo svojom osobnom i profesionálnom živote.

Vnútorná integrita
Ak by ste chceli pracovať pre niekoho, ako je Warren Buffett, práve toto je tá najdôležitejšia črta, ktorú musíte vedieť ponúknuť. Nie je to opäť nič prekvapujúce. Chceli by ste vy sami pracovať s niekým, kto je šikovný a má dosť energie, ale vnútorná integrita mu chýba? Určite nie. Naopak, taký človek by bol asi tým posledným, koho by ste chceli za spolupracovníka. Buffett k tomu vtipne dodáva, že ak niekto vnútornú integritu nemá, je dobré, ak je tiež hlúpy a pomalý. Najlepšie na tom všetkom je, že vnútornú integritu si určujeme sami. Svoju fyzickú výšku ovplyvniť nedokážeme, ale  integritu áno. Sami určujeme, či budeme postupovať poctivo, čestne, či budeme štedrí a urobíme viac, než sa od nás žiada.

Iný známy investor, Mario Gabelli, hovorí, že pri hľadaní nových ľudí sa zameriava najmä na tých s akademickým titulom, pretože sú "chudobní, hladní a majú motiváciu". Buffett ale kladie dôraz na poslednú premennú, pretože bez nej sú inteligencia a energia úplne nanič.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy