Spotrebiteľské ceny v Portugalsku zrýchlili v roku 2016 rast na 0,6 %

Spotrebiteľské ceny v Portugalsku v minulom roku mierne zrýchlili tempo rastu. Prispel k tomu aj vývoj v decembri, keď rast spotrebiteľských cien zaznamenal výrazné zrýchlenie.
Ako ukázali dnes zverejnené predbežné údaje portugalského štatistického úradu, spotrebiteľské ceny vzrástli v minulom roku v priemere o 0,6 % po 0,5-% raste v roku 2015. Na porovnanie, v roku 2014 zaznamenali pokles o 0,28 %. Jadrové spotrebiteľské ceny, teda bez započítania nestabilných cien energií a potravín, vzrástli v minulom roku o 0,7 %, teda rovnakým tempom ako v roku 2015.
V decembri vzrástol index spotrebiteľských cien medziročne o 0,9 %. Oproti novembru to znamená výrazné zrýchlenie tempa rastu, keďže v novembri sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,6 %. Jadrové spotrebiteľské ceny vzrástli v poslednom mesiaci minulého roka medziročne o 0,5 % a mierne tak zrýchlili svoj rast, keď v novembri vzrástli o 0,4 %.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Portugalsku v decembri stagnovali po tom, ako v predposlednom mesiaci minulého roka klesli o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy