Je čas investovať do lepších technológií: V Nórsku rádio už len digitálne, aj keď sa to obyvateľom nepáči

, CNN;reuters Foto: SITA/AP;TASR/Pavol Ďurčo

Nórsko je prvou krajinou na svete, ktorá úplne prejde na digitálne vysielanie rozhlasových staníc. Dvom tretinám Nórov sa to síce podľa prieskumu nepáči, ale už dávno sú takmer všetci na zmenu pripravení.

V stredu 11. januára o 11 hodine a 11 minúte sa v krajine začne vypínať analógová sieť rozhlasových veľmi krátkych vĺn. Jednotlivé kraje budú FM vysielanie vypínať postupne až do 13. decembra 2017. Už dávno analóg nahradili digitálnou technológiou DAB. Nóri zrušenie FM frekvencií príliš neriešia, veď digitálny rozhlas je v Nórsku k dispozícii už od roku 1995 a je dostupný pre 99,5 percenta populácie. Sedem z desiatich Nórov už vlastní digitálne rádio. Skôr ich zaujíma, ako bude signál dostupný v aute. Práve rôzne testy a rebríčky adaptérov z FM na DAB pre autorádiá, ktorých ceny sa pohybujú rádovo v stovkách eur, sú v tejto súvislosti hlavnou témou nórskych médií.

Kritici tvrdia, že vláda núti k zmene a mnohým môže chýbať upozornenie na mimoriadne udalosti, ktoré boli doteraz vysielané cez FM rádio. Týka sa to 2 miliónov automobilov na cestách v Nórsku, ktoré nie sú vybavené Digital Audio Broadcasting prijímačom. 

Šesťdesiatšesť percent Nórov nesúhlasí s vypnutím FM, 17 percent je za a zvyšok je nerozhodnutých, podľa prieskumu verejnej mienky zverejneného denníkom Dagbladet minulý mesiac.

"Milióny rádií v nórskych domácnostiach prestanú fungovať, keď sa signál FM vypne. Takže je tu  určité bezpečnostné riziko," povedal Ib Thomsen, poslanec zo Strany pokroku v konzervatívnej vláde, pre agentúru Reuters.

DAB sa od FM líši nielen technicky, ale aj z komerčného hľadiska predovšetkým tým, že sa do rovnakého priestoru vojde viac rozhlasových staníc. Komerčné stanice pevne usadené v FM frekvenciách ale nemajú záujem na rozširovaní priestoru pre konkurenciu.

"Poslucháči budú mať prístup k rozmanitejšiemu rozhlasovému obsahu, získajú lepší zvuk a nové funkcie. Digitalizácia má tiež zlepšiť systém núdzovej reakcie, podporiť hospodársku súťaž a poskytnúť nové príležitosti pre inováciu a rozvoj," uviedlo nórske ministerstvo kultúry v tlačovom vyhlásení. DAB technológia umožní, dokonca aj v odľahlých miestach ďaleko na sever od polárneho kruhu, počúvať stanice napríklad z Osla. Podľa vlády sú navyše náklady na digitálne vysielanie až osemkrát nižšia ako na vysielanie FM. "Sieť FM je zastaraná a jej časti by potrebovali obrovské investície na zabezpečenie nepretržitej prevádzky. Je tak lepšie investovať do nových technológií, ktoré prinášajú oveľa viac príležitostí," hovorí Ole Jørgen Torvmark, riaditeľ Digitalradio Norge, spoločnosti, ktorá sa podieľa na digitalizáciu nórskeho rozhlasu.

Súčasný systém paralelných FM a digitálnych sietí vyjde na asi 500 miliónov korún (asi 55 miliónov eur). 

Švajčiarsko plánuje podobný posun od roku 2020, a Británia a Dánsko rovnako zvažujú takýto postup. Hladký prechod Nórska na DAB, by mohol tieto krajiny povzbudiť.  

Súvisiace články

Aktuálne správy