Nemecké maloobchodné tržby vlani vzrástli o vyše 2 %

Nemecké maloobchodné tržby sa v novembri znížili a tempo ich poklesu bolo dvojnásobné v porovnaní s očakávaniami ekonómov. Za celý uplynulý rok však mierne vzrástli.
Maloobchodné tržby v novembri na kalendárne a sezónne upravenej báze medzimesačne padli o 1,8 %, uviedol spolkový štatistický úrad Destatis vo svojom prvom odhade. V októbri tržby stúpli o 2,5 %. Ekonómovia počítali so znížením o 0,9 %. To bol prvý pokles od marca.
V medziročnom porovnaní sa maloobchodné tržby v novembri na cenovo upravenej báze zvýšili o 3,2 %, pričom ekonómovia prognózovali nárast len o 1,2 %. To bol najprudší nárast za tri mesiace. V októbri tržby klesli o 0,8 %. Nominálne maloobchodné tržby v novembri medziročne vyskočili o 4,1 %.
Tržby z predaja potravín v novembri medziročne vzrástli o 2 % a tržby z predaja nepotravinových výrobkov o 3 %. Tržby z online predaja vyskočili o 7,8 %.
Destatis tiež odhaduje, že za celý rok 2016 maloobchodné tržby stúpli o 2,4 % až 2,6 %. Na cenovo upravenej báze sa podľa prognózy štatistikov zvýšili o 1,8 % až 2,1 % po 2,5-% náraste v roku 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy