Koniec éry centrálnych bánk: Investori už dávajú presnosť rizikovejším aktívam

, WSJ;patria Foto: SITA/AP

Tento rok by sa ale trhy mohli z tesného zovretia centrálnych bankárov vymaniť. Investori sa už na to začali pripravovať.

Centrálne banky mali pri obchodovaniach s dlhopismi či akciami v ostatných rokoch hlavné slovo. Dlhé obdobie extrémne nízkych alebo dokonca záporných úrokových sadzieb a masívne programy nákupov aktív pomohli cenám dlhopisov a relatívne bezpečných akcií.

Európska centrálna banka v snahe podporiť infláciu a regionálny rast aktuálne nakupuje vládne a firemné dlhopisy za 80 miliárd eur mesačne. Britská Bank of England nakupuje rovnako a japonská Bank of Japan pridala aj akcie. Vo Frankfurte sa v decembri síce rozhodli menovú expanziu o tri štvrte roka natiahnuť, mesačné objemy ale znížia na 60 miliárd eur. Americký Fed je relatívne o niečo ďalej, úrokové sadzby zvýšil taktiež v decembri o štvrť percentuálneho bodu a naznačil, že v uťahovaní chce pokračovať.

Globálni investori očakávajú, že stimuly sa prinajmenšom prestanú rozširovať. To by znamenalo, že porastú rizikovejšie aktíva, ktoré mierili hore už koncom minulého roka. Dlhopisy a defenzívnejšie akciové tituly sa ale asi budú trápiť.

To je zrejmé aj pri pohybe akcií. Cyklické tituly z indexu MSCI World, teda tie, ktoré sú citlivejšie na ekonomické výkyvy, pridali od novembra zhruba desatinu. Bezpečnejšie defenzívne tituly v tomto indexe stúpli len o 4,6 percenta.

Ceny cyklických akcií sú teraz oproti defenzívnym titulom na maximách od roku 2008. Naopak svetové dlhopisy za posledné dva mesiace zhruba 5 percent stratili.

Investori sa budú teraz pravdepodobne viac zameriavať na ziskovosť firiem a úverové riziko. Menej času by naopak mohli tráviť detailným skúmaním toho, čo, kedy, a kde centrálni bankári oznámili. V posledných rokoch sa analyzovali vyjadrenia od centrálnych bánk do posledného slova.

Otázkou zostáva, či budú firmy generovať také zisky, aby dali riskantným investičným stávkam na tento rok za pravdu. Odhady ziskov na akciu pre tituly z širšieho amerického indexu S&P 500 na tento rok sú v súčasnosti na historických maximách. Zotavenie nastáva aj v prípade Stoxx Europe 600. V uplynulých rokoch mali firemné zisky tendenciu odhady trhov sklamať.

Ani očakávania, že do priestoru postupne uvoľnenom centrálnymi bankami sa pokúsis vopchať niektoré vlády a podporiť infláciu masívnymi fiškálnymi výdavkami, sa nakoniec naplniť nemusia. Navyše je možné, že "všadeprítomnosť" centrálnych bánk sa len tak rýchlo nerozplynie.

Súvisiace články

Aktuálne správy