Inflácia v Taliansku ožila a vzrástla o 0,5 %

Inflácia v Taliansku definitívne ožila. Spotrebiteľské ceny v tretej najväčšej ekonomike eurozóny v decembri znova vzrástli, už druhý mesiac po sebe, a viac ako v novembri, keď stúpli len veľmi mierne, takmer zanedbateľne. Vyplýva to z predbežných údajov štatistického úradu Istat.
Konkrétne index spotrebiteľských cien v Taliansku sa v decembri zvýšil medziročne o 0,5 % po novembrovom miernom náraste o 0,1 % a októbrovom poklese o 0,2 %.
Jadrová inflácia, bez nestálych cien potravín a energií, sa v decembri zvýšila o 0,6 %, čo je tiež lepší výsledok ako v novembri, keď dosiahla 0,4 %.
Štatistiky tiež ukázali, že ceny dopravy v krajine v poslednom mesiaci vlaňajška prudko vyskočili, o 2,5 %.
Aj v medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Taliansku v decembri zvýšili, prvýkrát po štyroch mesiacoch, a to o 0,4 %. Na porovnanie, v novembri ešte klesli o 0,1 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii (EÚ) určuje na základe jednotnej metodiky, sa v Taliansku v decembri zvýšilo medziročne o 0,5 % a medzimesačne o 0,4 %.
Za celý minulý rok 2016 dosiahla priemerná miera inflácie v Taliansku -0,1 %, čo je jej prvá záporná hodnota od roku 1959, keď spotrebiteľské ceny v krajine klesli o -0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy