Inflácia v eurozóne v decembri zrýchlila na 1,1 %

Inflácia v eurozóne v decembri zrýchlila a dosiahla najvyššiu úroveň za viac ako tri roky. Motorom jej rastu boli najmä ceny energií. Oznámil to dnes európsky štatistický úrad Eurostat.
Index spotrebiteľských cien v eurozóne v decembri vrástol medziročne o 1,1 % po 0,6-% zvýšení v novembri, uviedol Eurostat vo svojom prvom odhade. To je dobrá správa pre Európsku centrálnu banku, ktorej cieľom je inflácia na úrovni 2 %.
Miera inflácie v regióne, ktorý zaviedol euro bola v decembri najvyššia od septembra 2013, keď tiež dosiahla 1,1 %. Prispelo k tomu najmä zdraženie energií, medziročne o 2,5 %, zatiaľ čo v novembri ešte ich ceny klesli o 1,1 %.
Ceny služieb v decembri tiež solídne vzrástli, a to o 1,2 %, čo však nie je veľká zmena oproti ich novembrovému zvýšeniu o 1,1 %.
Ceny potravín, alkoholu a tabaku minulý mesiac stúpli o 1,2 % (o 0,7 % v novembri) a ceny priemyselných tovarov bez energií sa zvýšili o 0,3 %, rovnako ako v mesiac predtým.
Takzvaná jadrová inflácia, do ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny energií a potravín, v decembri zrýchlila len veľmi mierne na 0,9 % z novembrových 0,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy