Januárová schôdza globálnych bankárov a regulátorov sa odkladá

Globálny bankový výbor odložil plánovanú januárovú schôdzu, na ktorej sa podľa očakávania mali schváliť nové kapitálové pravidlá. Ich cieľom je zabrániť, aby sa zopakovala svetová finančná kríza. Oznámila to dnes Banka pre medzinárodné zúčtovanie.
Bazilejský výbor pre bankový dohľad (BIS) dnes na svojej internetovej stránke uviedol, že potrebuje viac času na dokončenie niektorých úloh.
Preto sa stretnutie skupiny guvernérov centrálnych bánk a šéfov úradov pre dohľad nad bankami, naplánované na začiatok januára 2017, odkladá. Termín nového stretnutia BIS neuviedol, ale dodal, že svoje úlohy dokončí v čo najkratšom možnom čase.
BIS (Basel Committee on Banking Supervision) vydáva regulačné štandardy o kapitálovej primeranosti bánk a likvidite. Odporúča tiež konkrétne postupy v oblasti bankového dohľadu. Nové pravidlá stanovujú vyšší a kvalitnejší kapitál pre banky, lepšie pokrytie rizík, opatrenia na podporu vybudovania kapitálu, ktorý sa môže čerpať v krízových obdobiach, a zavedenie globálnych štandardov likvidity.

Súvisiace články

Aktuálne správy