Miera nezamestnanosti v Nemecku v decembri vzrástla na 5,8 %

Nemecká nezamestnanosť na konci vlaňajška už tradične vzrástla. Dobrou správou však je, že priemerný počet ľudí bez práce padol v roku 2016 na najnižšiu úroveň za 25 rokov. V priemere bolo vlani v Nemecku bez práce 2,691 milióna ľudí.
V decembri počet nezamestnaných v Nemecku medzimesačne stúpol o 36.000 na 2,568 milióna, uviedol spolkový úrad práce. V porovnaní s rovnakým mesiacom roka 2015 počet nezamestnaných klesol o 113.000.
Miera nezamestnanosti sa v decembri zvýšila o 0,1 percentuálneho bodu na 5,8 %. Sezónny nárast nezamestnanosti sa v decembri očakával, pričom experti počítali s prudším zvýšením.
„Pozitívny vývoj nezamestnanosti pokračoval aj na konci roka, uviedol šéf spolkového úradu práce Frank-Jürgen Weise. „Dlhý čas trvajúci výrazný nárast zamestnanosti sa síce od leta citeľne oslabil, ale dopyt po nových zamestnancoch sa naďalej pohybuje na vysokej úrovni.“
Zvýšenie nezamestnanosti v decembri má podľa ekonómov z veľkej časti sezónne príčiny. Počas zimy strácajú tisíce ľudí pracujúcich vonku, napríklad v stavebníctve alebo záhradníctve, zamestnanie a hlásia sa na úradoch práce. Výraznejšie je však tento vplyv cítiť v januári.
Počet nezamestnaných očistený o tieto sezónne vplyvy v decembri medzimesačne klesol o 17.000.

Súvisiace články

Aktuálne správy