Medziročná inflácia vo Francúzsku sa v decembri zrýchlila

Podľa predbežného odhadu spotrebiteľské ceny v krajine v decembri oproti rovnakému mesiacu predošlého roka stúpli o 0,6 % po novembrovom raste o 0,5 %.

Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku podľa predbežného odhadu v decembri medziročne stúpli o 0,6 percenta. Medziročná inflácia v krajine tak mierne posilnila z novembrovej úrovne 0,5 percenta. Informoval o tom v utorok na svojej internetovej stránke francúzsky štatistický úrad INSEE, ktorý odhaduje, že v decembri sa medziročne zvýšili ceny energií a potravín. Medziročný rast cien služieb sa podľa predbežných údajov spomalil a ceny priemyselných tovarov klesli.
Medzimesačná inflácia vo Francúzsku bola v decembri podľa predbežného odhadu na úrovni 0,3 percenta. Podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) sa celková hladina spotrebiteľských cien v krajine v decembri podľa predbežných údajov medziročne zvýšila o 0,8 percenta po novembrovom raste o 0,7 percenta. Medzimesačne sa decembrové ceny vo Francúzsku podľa tejto metodiky zvýšili o 0,3 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy