Osem sadzieb mýta sa pre nákladné autá vďaka zápornej inflácii znižuje

Osem sadzieb mýta sa pre nákladné autá od dnešného dňa znižuje o 0,001 eura. Dôvodom je záporná inflácia, ktorá v septembri 2016 podľa Štatistického úradu (ŠÚ) SR dosiahla -0,5 %.
Vyplýva to z novely nariadenia vlády, ktorou sa ustanovuje spôsob výpočtu mýta, výška sadzby mýta a systém zliav zo sadzieb mýta. Materiál pripravilo ministerstvo dopravy pod vedením Árpáda Érseka (Most-Híd) a dnešným dňom nadobúda účinnosť.
Od 1. januára 2017 sa tak znižuje osem sadzieb mýta pre nákladné autá nad 12 ton za jazdu po spoplatnených úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest a tiež ciest I. triedy, ktoré sú súbežné s diaľnicami a rýchlostnými cestami, a to o 0,001 eura v emisných triedach EURO 0 – II a EURO III, IV.
Takéto zníženie sadzieb mýta spôsobí pokles výnosov z výberu mýta pre Národnú diaľničnú spoločnosť vo výške 300.000 eur. Pokles je však už zohľadnený v rozpočte na rok 2017.
Podľa ministerstva dopravy sa výška sadzby mýta upravuje aj o harmonizovaný index spotrebiteľských cien v medziročnom porovnaní k septembru predchádzajúceho kalendárneho roka. Upravuje sa každoročne, a to vždy k 1. januáru nasledujúceho kalendárneho roka a zaokrúhľuje sa na tri desatinné miesta nahor.

Súvisiace články

Aktuálne správy