Nervozita graduje: Deň D pre ropu je dňom roka z pohľadu trhu

, patria;businessinsider;CNBC Foto: SITA/AP

Dospeje dnes OPEC k finálnej dohode? Na viedenskej schôdzke sa má potvrdiť rámcová dohoda s Alžírskom a odklepnúť koordinované obmedzenie produkcie ropy.

Situácia je však komplikovaná. Hovorí sa, že Irán produkciu nezníži, a Saudovia sa odmietavo postavia k dohode, ak sa jej nezúčastní Irán a Irak. Irán si kladie podmienky, aby najskôr Saudovia znížili produkciu ropy, asi o 1 milión barelov denne.

Analytici tvrdia, že reálne sú oba extrémne scenáre. Ak by sa finálna dohoda na zníženie produkcie nepodpísala, znamenalo by to okrem straty dôveryhodnosti zoskupenia OPEC, aj výrazný prepad cien ropy, možno aj pod 40 dolárov za barel. Vzhľadom k negatívnym fundamentom a možnom súboji o trhový podiel by sa navyše ceny mohli držať pre ťažiarov nepríjemne nízko aj v nasledujúcich mesiacoch. Ide preto asi o najmenej pravdepodobné vyústenie rozhovorov.

O niečo pravdepodobnejšie je zníženie produkcie na už avizované úrovne  32,5 – 33 miliónov barelov denne. To by zrejme znamenalo pre nasledujúce mesiace cenu ropy okolo 55-60 dolárov za barel. Ostré komentáre zúčastnených sa dá vnímať aj ako snaha o vymedzenie priestoru pred samotným rokovaním ministrov. Na ostatných  producentov, ako napríklad na Rusko, sa evidentne nemožno príliš spoliehať a kľúčová tak bude ochota k ústupkom u troch hlavných aktérov: Iránu, Iraku a Saudskej Arábie. Ekonomický pragmatizmus dokázal aj v minulosti preklenúť nejednu ideovú priepasť.

Iránsky minister energetiky Bijan Namdar
Najpravdepodobnejšia je stredná cesta, výsledok medzi oboma extrémami. Tou by bola dohoda na jednotlivých produkčných kvótach, ktoré by znamenali aspoň čiastočné odbúranie prebytku na trhu s ropou. Okrem kvót by mal rozhodne zaznieť aj záväzok vrátiť sa v prípade potreby k rokovaciemu stolu a obmedziť ťažbu výraznejšie.

Druhá časť dohody by okolo tej prvej vytvorila dostatočne hustú hmlu, ktorá by mohla trh odradiť od budovania výraznejších stávok na pokles cien ropy, a to aj napriek pretrvávajúcemu trhovému prebytku. Zároveň však platí, že samotné reči bez činov asi tentoraz už nikoho neuspokoja. Pokiaľ toto OPEC zvládne, tak by sa mohli ceny ropy aj v nasledujúcich mesiacoch naďalej držať v širšom okolí 50 dolárov za barel.

Je zrejmé, že OPEC má dnes pred sebou na rozlúsknutie poriadny orech. Možno čakať, že rokovania budú dlhé a zložité. Trhy pritom budú extrémne nervózne a cena ropy bude výrazne reagovať na akékoľvek známky toho, ktorým smerom sa rozhovory uberajú.

Po včerajších správach existuje nízka pravdepodobnosť dohody o znížení či aspoň nezvyšovaní produkcie ropy. Ropa včera prudko klesala, keď sa objavili nezhody v rámci OPECu a znížila sa pravdepodobnosť zmrazenia jej produkcie na súčasných úrovniach, čo spôsobuje zvýšenú volatilitu ceny tejto komodity.

Cena ropy sa odrazila v stredu ráno, hneď ako na trhu prevládli nádeje, že by sa OPEC dnes dohodnúť dokázal. Ceny ropy začali padať v utorok popoludní po tom, čo Irán uviedol, že sa nebude podieľať na akomkoľvek obmedzovaní produkcie. Avšak, už v stredu ráno Reuters priniesol správu, že delegát z irackého kontingentu povedal, že sa "dnes dosiahne dohoda," aj iránsky minister ropného priemyslu Bijan Zanganeh povedal, "som optimistický."

Ale nie všetci investori sú optimistickí. Analytici Mike van Dulken a Henry Croft z Accendo Markets dnes ráno napísali. "Ceny ropy reagujú na vystúpenie irackého ministra, že dohoda bude dnes uzavretá, avšak ak sa pozrieme na doterajšie výsledky kartelu, jeho komentáre možno brať so zdravou dávkou skepticizmu. Ceny sa dnes odvíjajú takmer výlučne od výsledku schôdzky ministrov, dohoda povedie k prudkej rally, kým čokoľvek iné pravdepodobne pošle cenu za barel po špirále dole."

Saudovia boli údajne preto to, aby Iránci zmrazili produkciu na 3,7 milióna barelov denne, ale hovorí sa aj o 3,8 miliónoch barelov, takže sa ukazuje nejaký priestor pre kompromis. Napätie medzi oboma úhlavnými nepriateľmi je ale obrovské, aj kvôli tomu, že v ozbrojených konfliktoch od Jemenu po Sýriu podporujú opačné strany. A k tomu ešte vyjadrenia iránskeho ministra, že Teherán ťažbu nezníži a má aj naďalej v úmysle vrhať na trh o 7 percent viac, než koľko jej navrhuje Rijád. Podčiarknuté a zhrnuté: krajiny nie sú schopné dohodnúť sa kto by mal znižovať produkciu, keď Irak a Irán chcú výnimky a Saudská Arábia nechce niesť na pleciach väčšinu zo zníženia, lebo by stratila svoj trhový podiel.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy