Zvolenská teplárenská sa uchádza o grant z EÚ v hodnote 7,5 milióna EUR

Zvolen 29. decembra (TASR) – Akciová spoločnosť Zvolenská teplárenská sa v rámci projektu ekologizácie podniku v hodnote 10 miliónov EUR (v prepočte asi 411 miliónov SKK) uchádza o grant zo štrukturálnych fondov Európskej únie (EÚ).

Prostriedky z grantu sa však vzťahujú iba na 75 % potrebných zdrojov, teda 7,5 milióna EUR. Teplárne tak musia zvyšných 25 % nákladov na projekt zaplatiť z vlastných zdrojov, alebo musia zohnať investora, ktorý by túto časť pokryl.

Ako TASR informoval generálny riaditeľ podniku Pavel Kminiak, problémom teplárne sú predovšetkým vysoké emisie síry, ktoré nebudú spĺňať ekologické normy EÚ. Na nepriaznivý stav ovzdušia má vplyv hlavne 90-% zastúpenie uhlia pri vykurovaní. „Priestor na realizáciu projektu vidíme niekde v období rokov 2005 až 2006,“ uviedol Kminiak. V rámci tohto projektu Zvolenská teplárenská spolupracuje s Ministerstvom životného prostredia SR a Ministerstvom výstavby a regionálneho rozvoja SR, ktorým už odovzdali projektovú štúdiu.

Len nedávno predstavitelia vládnej koalície schválili doprivatizáciu strategických podnikov, vrátane teplární. Pri predaji väčšinového balíka akcií teplární získajú investori priamym odkúpením 51-% podiel, zostávajúcich 49 % sa bezodplatne prevedie na príslušné mestá a obce. Majoritný podiel akcií tak nebude vlastniť verejný sektor, ale súkromný investor. To však môže mať dopad na žiadosti teplární o granty. Konkrétne, Žilinská tepláreň môže prísť o grant z fondu ISPA v objeme 370 miliónov Sk, nakoľko peniaze z tohto fondu boli vyčlenené len pre verejný sektor.

Avšak Zvolenská teplárenská, a.s., Zvolen, ktorá dodáva teplo približne 90 000 obyvateľom, sa obdobnej situácie neobáva, pretože v jej prípade nejde o fond ISPA. „Mienili sme sa uchádzať o zdroje z fondov ISPA, ale tento projekt sme ešte v minulom roku pozastavili,“ konštatoval Kminiak. O obdobné projekty ako vo Zvolene sa podľa neho uchádzajú aj teplárne v Martine či Humennom.

Súvisiace články

Aktuálne správy