Potraviny napokon zdražia len o vyššiu DPH, potravinári ustúpili obchodu

Bratislava 29. decembra (TASR) – Napriek dlhodobým snahám potravinárov o premietnutie drahších energií do cien potravín príde od začiatku budúceho roku na pultoch slovenských obchodov k ich zdraženiu len o asi 5 % v dôsledku zvýšenia sadzby DPH zo 14 na 19 %.

Informujú o tom slovenskí obchodníci na základe uzavretých rokovaní so svojimi dodávateľmi potravín, keď razantnejšie na zdraženie až k hladine 10 % tlačia iba cukrovarnícke firmy. Aj minister pôdohospodárstva SR Zsolt Simon sa domnieva, že už terajšie ceny potravín sú dosť vysoké na to, aby budúcoročné zdraženie mohlo kopírovať naozaj iba úpravy DPH.

Odhady Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva podľa ministra Simona tiež pre budúci rok hovoria o zdražení jednotlivých druhov potravín len o 3 až 7 %. Výraznejšie zvyšovanie cien pri hladine 7 % môže podľa neho nastať hlavne u hovädzieho mäsa, mliečnych výrobkov, vajec či cukru. Naopak ceny zeleniny a ovocia majú isť od budúceho roku dole.

„Už súčasné ceny potravín sú dosť našponované. Ceny budú môcť ísť výraznejšie hore až po naštartovaní ekonomiky a posilnení kúpyschopnosti obyvateľstva,“ hovorí Simon.

Zvýšenie budúcoročných cien potravín len o upravené DPH potvrdil pre TASR predseda najsilnejšieho obchodného reťazca COOP Jednota Adrián Ďurček. „Potravinári chceli ísť aj vyššie tak, že by si do cien premietli náklady na energie. Uvedomili si ale konkurenčný tlak a napokon k tomu nedochádza,“ hovorí Ďurček s tým, že takto sa dohodli už so všetkými najvýznamnejšími dodávateľmi mimo cukrovarníkov. „Všetky cukrovary tlačia na vyššie ceny a spolu s DPH sa ich požiadavky na zdraženie blížia až hranici 10 %,“ dodal Ďurček.

Snahy o zvýšenie cien v posledných mesiacoch tohto roku prejavovali napríklad aj pekári či mäsiari a hydinári. Výrobcovia pečiva sa pritom obávajú hlavne rastu cien pšenice po slabšej žatve. Mäsopriemysel zasa upozorňuje, že produkciu mäsa predraží budúcoročný zákaz skrmovania mäsokostných múčok vydaný Európskou úniou. Budú totiž musieť využívať drahšie sójové krmivá a kafilérie od nich budú chcieť zasa niekoľkonásobne vyššie poplatky za likvidáciu odpadov, pretože už nebudú môcť profitovať z predaja múčok.

Naopak k zlacneniu prichádza pri komodite pivo, pretože augustové zvýšenie spotrebných daní predaje slovenských pivovarov znížilo až o približne 14 % a v zaujme zachovania svojich zákazníkov sa pivovarníci aj za cenu strát vracajú k nižším cenám spred augusta. Zlacňovanie je možné očakávať aj u niektorých dovozových potravín, u ktorých po vstupe do EÚ odpadnú vysoké dovozné cla. Napríklad stolové vína sa na Slovensku teraz dovážajú až s 30-% clom.

iha pop

Upozornenie:

TASR vydá k uvedenej správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy