Slovenské strojárstvo s 9-mesačným hrubým ziskom 10,34 miliardy Sk

Bratislava 23. decembra (TASR) – Odvetvie slovenského strojárskeho priemyslu vykázalo za prvé tri štvrťroky tohto roku agregovaný výsledok hospodárenia pred zdanením 10,34 miliardy Sk, čo je medziročný nárast o 44,3 %.

Podľa informácií Ministerstva hospodárstva SR najväčší podiel na tomto výsledku mala výroba dvojstopových motorových vozidiel a prívesov, ktorá vygenerovala zisk 6,53 miliardy a výroba kovových konštrukcií so ziskom 2,12 miliardy Sk. Výroba strojov a prístrojov evidovala zisk na úrovni 1,05 miliardy Sk. Zvyšné sektory, výroba zdravotníckych a chirurgických prístrojov a výroba ostatných dopravných zariadení dosiahli menej významné výsledky.

Odvetvie strojárskeho priemyslu evidovalo za spomínané obdobie celkové výnosy 250,93 miliardy Sk, čo predstavuje výrazný 45,6-% medziročný rast. Rentabilita výnosov sa medziročne znížila o 0,1 na hodnotu 4,1.

Priemerný počet zamestnancov v odvetví dosiahol za prvý štvrťrok číslo 97 539, pričom najviac ľudí zamestnávala výroba strojov a prístrojov, a to 39 531. Zamestnanosť celého odvetvia medziročne vzrástla o 2 %. Priemerná mesačná mzda sa pohybovala na úrovni 16 145 Sk, čo predstavuje 8,9-% nárast. Najvyššiu mzdu poberajú zamestnanci v automobilovej výrobe, a to 20 159 Sk.

Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne, vo výške 50,2 miliardy Sk, čo znamená medziročný nárast o 48,3 miliardy Sk. Jednoznačne najväčší podiel mala automobilová výroba v sume 65,3 miliardy Sk. Naopak, najnižší podiel, záporné saldo vykázala výroba strojov a prístrojov vo výške 11,4 miliardy Sk.

V rámci celého odvetvia sa preinvestovalo 9,12 miliardy Sk, čo je pokles 9,1 % oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Jednoznačne najviac, až 4,04 miliardy Sk sa investovalo do výroby strojov a prístrojov.

Pohľadávky strojárov medziročne vzrástli o 34,3 % na úroveň 56,05 miliardy Sk. Výrazný nárast (50,2 %) však zaznamenali aj záväzky, ktoré k ultimu sledovaného obdobia boli na úrovni 72,23 miliardy Sk.

Strojárstvo svoj celkový majetok v sume 156,05 miliardy Sk, kryl na 43,8 % vlastnými zdrojmi.

Medzi najvýznamnejšie strojárske podniky v SR patria Volkswagen Bratislava, podniky skupiny Siemens na Slovensku, Slovenské energetické strojárne Tlmače, Kinex Bytča, ZŤS Dubnica nad Váhom, Tatravagónka Poprad, Trens Trenčín, či Sauer Mechanika a Sauer Hydraulika v Považskej Bystrici.

V najbližšom období k nim pribudne aj nový závod PSA Peugeot Citro‰n v Trnave.

Súvisiace články

Aktuálne správy