Tajná nahrávka Goldman Sachs: Čo si Theresa Mayová skutočne myslí o Brexite

, Business Insider Foto: SITA/AP

Nahrávka s Theresou Mayovou vznikla ešte v máji, keď pôsobila ako ministerka vnútra. V nej dnešná britská premiérka prezentuje názor, že Brexit spôsobí, že mnoho firiem opustí Veľkú Britániu, preto národ potrebuje obchodnú dohodu s Európskou úniou, aby tieto firmy, ktoré investujú v krajine, udržal.

V zvukový záznam zverejnil The Guardian, Mayová v nej varuje bankára Goldman Sachs pred možnými následkami Brexitu. Goldman Sachs potvrdili, že ide o autentický rozhovor s ich zamestnancom. Zvukový záznam obsahuje úryvky, kde Mayová otvorene hovorí o tom, čo si vlastne myslí, že sa stane v prípade Brexitu. Za kľúčové sa dá považovať:

Dopad Brexitu
"Myslím, že ekonomické argumenty sú jasné. Myslím si, že byť súčasťou 500 miliónového obchodného bloku je pre nás významné, ako som už dávnejšie povedala, jedným z problémov je, že veľa ľudí investuje vo Veľkej Británii, pretože Veľká Británia je v Európe."

Odchod firiem
"Keby sme neboli v Európe, myslím, si že by sa firmy a spoločnosti zaoberali otázkou, či by nebolo lepšie byť v kontinentálnej Európe ako vo Veľkej Británii. Takže si myslím, že z ekonomického hľadiska sú pre nás zadefinované konkrétne výhody."

Bezpečnosť Británie
"Existujú určité veci, ktoré môžeme robiť ako členovia Európskej únie, ktoré si myslím, že nás udržujú viac v bezpečí."

Otázke, či sa stane premiérkou sa vyhla
"To je jeden z mojich odkazov, pokiaľ ide o problematiku referenda. V skutočnosti by sme nemali hlasovať, aby sme sa pokúsili obnoviť minulosť. Mali by sme hlasovať za to, čo je správne pre budúcnosť."

Theresa Mayová prevzalla premiérske žezlo od Davida Camerona. V referende o Brexite zakrúžkovalo 51,9 % obyvateľov áno.

Rovnako ako Cameron, aj ona v máji podporila kampaň za zotrvanie v únii. Avšak, po prevzatí konzervatívnej strany keď sa stala najsilnejšou osobou v krajine, opakovane sľubuje, že "Brexit znamená Brexit" a že naplní želanie väčšiny národa v hlasovaní.

Od prevzatia predsedníctva vlády, jej kabinet presadzuje"tvrdý Brexit", čo znamená odchod z Európskej únie bez akýchkoľvek obchodných dohôd.

Na základe predbrexitového rozhovoru s bankárom Goldman Sachs sa dá predpokladať, že je ochotná na seba vziať ekonomické riziká a verí, že odchodom musí naplniť očakávania voličov. Podľa inej správy, pre finančné centrum City nemieni dosiahnuť žiadnu osobitnú dohodu. 

Libra už kvôli neistote ohľadom Brexitu klesla na 31-ročné minimum voči doláru, a podľa Goldman Sachs by mala aj naďalej klesať. V poznámke pod názvom "Čo je reálna hodnota pre britskú libru?" analytici banky tvrdia, že libra je v skutočnosti stále nadhodnotená približne o 10 %, a to napriek poklesu kedy počas štyroch mesiacov klesla viac ako 17 % od dátumu referenda EÚ.

Goldmani vysvetľujú, že libra nie je v skutočnosti nadhodnotená, a to vďaka podstatnému posunu v deficite bežného účtu krajiny, ktorý nastal po nedávnych pádoch britskej meny. "Ak si to dáme dohromady, zistíme, že odpisy do októbra má pravdepodobne dosiahnuť stiahnutie základného deficitu bežného účtu z viac ako 6 percent na zhruba 3,3 percenta. V dôsledku toho sme použili iný prístup, ktorý počíta odpisy potrebné na to, aby bežný účet dosiahol novú post-Brexitovú rovnováhu. Tento prístup hovorí, že GBP musí byť v rozmedzí medzi 20-40 percentami z predbrexitových  úrovní, takže poklesy od júna nám priniesli iba spodnú hranicu tohto rozpätia. "

 

Súvisiace články

Aktuálne správy