Skutočne smutná správa pre svetovú ekonomiku: Je to šialené, čo sa deje na trhu s dlhopismi

, slate Foto: thiinkstock

Investície do vládneho dlhu bývali vskutku nudné. Šlo to veľmi hladko, nakúpite si bondy a potom vám vrátia peniaze aj s úrokmi. Aké jednoduché. „Bejvávalo“.

V týchto dňoch sú suverénne dlhové trhy, v bizarnom svete plnom očakávaní, obrátené hore nohami. Výnosy štátnych dlhopisov z celého sveta sa prepadli, vďaka úzkosti investorov, ktorí sa k nim utiekajú ako do bezpečných prístavov. Výnosy dlhopisov klesajú, ceny rastú. A v mnohých prípadoch sa objavujú negatívne sadzby. Asi tretina verejného dlhu všetkých vyspelých krajín, čo je viac ako 7 biliónov dolárov, pokiaľ ide o trhové hodnoty, sa teraz obchoduje za negatívne výnosy. To znamená, že kupujúci sú ochotní zaplatiť viac za tieto dlhopisy, než im nakoniec vrátia v prípade, že ich budú držať do ich splatnosti.

To je pozoruhodná situácia. Krajiny, ako Nemecko, už predávali dlh za negatívny výnos v krátkodobom a strednodobom horizonte, ale teraz sa to deje s 10-ročnými dlhopismi aj dlhšími. Investori nakoniec súhlasia negatívnymi sadzbami, za čo dostávajú záruku, že sa dobrovoľne pripravia len o časť svojich peňazí v priebehu nasledujúcich desiatich či dvadsiatich rokov.

Najviac ohromujúcim príkladom tohto trendu je Švajčiarsko. Minulý týždeň sa výnosy na všetkých štátnych dlhopisoch tejto krajiny do 50 rokov, obrátili do negatívneho pásma. Od investorov sa teraz očakáva, že si zaplatia za privilégium môcť požičať. Aj ostatné krajiny majú skoro rovnako „dobré ponuky“. Pätnásťročné nemecké a japonské dlhopisy sú pod nulou. Dokonca aj ekonomicky zranené Španielsko si môžu požičať na niekoľko rokov a teoreticky na tom zarobiť. Je to ako zlý finančný vtip, v ktorom sú veritelia ochotní zaplatiť.

Prečo sa investori uspokoja s takýmito podmienkami? Jeden z dôvodov je, že nemajú mnoho ďalších bezpečných možností. Svetová ekonomika balacuje na stále neistých nohách, najmä po hlasovaní o Brexite, kedy sa na trhoch objavuje ešte viac neistoty. Aj stohovanie hotovosti niekde v trezore stojí peniaze a námahu. Preto sú investori ochotní zaplatiť vládam, aby v podstate držali ich eurá alebo jeny alebo švajčiarske  franky. Skutočnosť, že aj dlhodobejšie štátne dlhopisy sa obchodujú v negatívnom pásme, vlastne znamená, že trhy neočakávajú, že inflácia rádovo vzrastie. Inými slovami neočakávame, že svetový rast sa badateľnejšie pozviecha. Môže to byť dokonca známkou toho, že niektorí investori vidia na obzore defláciu, pretože puto s negatívnym výnosom by teoreticky mohlo byť ziskové v prípade, že ceny ešte viac v danej krajine klesnú.

Zhrnuté a podčiarknuté: dnešné výnosy pod nulou sú známkou toho, aký hlboký pesimizmus zdieľajú investori ohľadom blízkej i trochu vzdialenejšej budúcnosti. A ak v tomto sentimente zotrvajú, mohli by vytvoriť určité nepríjemné problémy samy sebe. Pri dlhodobejšom poklese úrokovej sadzby príliš nízko, sa napríklad skomplikuje situácia bánk, pre ktoré bude veľmi ťažké dosiahnuť zisk z pôžičiek. Niečo podobné sa už odohráva v Taliansku, kde sa ľudia veľmi nervózne pozerajú na tamojšie banky, najmä pokiaľ ide o ziskovosť, keď sedia na hromade zlých, nesplatiteľných, úverov. The  Washington Post v tejto súvislosti poznamenáva, že nízke výnosy dlhopisov po celom svete vytvárajú ťažkú pozíciu pre centrálne banky v ich snahe postupne zvyšovať sadzby, pretože investori neváhajú nakupovať vládne dlhopisy. Okrem iného to môže tlačiť hore hodnotu meny, má to negatívny dopad na vývoz a hrozí riziko deflácie.

Samozrejme, že výnosy dlhopisov majú aj svoje pozitíva. Práve v tejto situácii si vlády môžu požičať lacnejšie. Mnohé krajiny, ako napríklad Švajčiarsko a Nemecko, môžu dokonca na tom zarobiť. Otvára sa široké spektrum možností ako naložiť s takýmito prostriedkami. Môžete na nich sedieť a len sa prizerať, ako sa kopa zväčšuje, založiť štátny investičný fond, rozbehnúť nejaký bláznivo ambiciózny projekt verejných prác v snahe stimulovať svoju ekonomiku, alebo predstaviť plán vypustenia vesmírnej lode plnej opíc na Mars. Ide o to, že trhy žobrú o pôžičky. Ak dostatok krajín dokáže požičať na míňanie, mohlo by to v skutočnosti potiahnuť svetovú ekonomiku z tejto zaseknutej pozície panického strachu, ktorý dáva živnú pôdu pre vznik negatívnych úrokových sadzieb. 

Súvisiace články

Aktuálne správy