Rusko si od privatizácie ropnej firmy Rosnefť sľubuje vyše 5,8 mld. eur

Privatizácia najväčšej ruskej ropnej firmy Rosnefť by mohla štátu zabezpečiť vyše 5,8 miliardy eur. Uviedol to tento týždeň štátny tajomník ruského ministerstva financií Jurij Zubarev. Informovala o tom agentúra TASS.
„Privatizácia podielu v Rosnefti môže do štátneho rozpočtu priniesť približne 490 miliárd rubľov (5,83 miliardy eur),“ povedal Zubarev. Ako dodal, predaj podielu v Rosnefti je jedným z krokov, o ktorých vláda uvažuje s cieľom stabilizovať ekonomickú situáciu v krajine a podporiť štátny rozpočet.
K ďalším diskutovaným opatreniam patrí zníženie rozpočtových výdavkov zhruba o 10 %. Toto opatrenie by mohlo Rusku ušetriť rovnako okolo 490 miliárd rubľov. Okrem toho vláda uvažuje o zvýšení spotrebnej dane z benzínu od 1. apríla či o zvýšení dividend zo štátnych podnikov.
Rusko plánuje predať v Rosnefti 19,5-% podiel. Celkovo štát v najväčšej ropnej spoločnosti vlastní prostredníctvom štátnej firmy Rosneftegaz vyše 69,5 % akcií. Ďalší významný podiel kontroluje britská spoločnosť BP, konkrétne 19,75 % akcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy