Parlament schválil novelu zákona o bankách aj o kolektívnom investovaní

Bratislava 3. decembra (TASR) – Klient, ktorý má uzatvorenú hypotekárnu zmluvu na nešpecifikovanú nehnuteľnosť, bude musieť na budúci rok nehnuteľnosť presne označiť a uzavrieť s bankou záložnú zmluvu na túto nehnuteľnosť. Inak stratí nárok na štátny príspevok.

Špecifikovať nehnuteľnosť bude pritom musieť klient najneskôr do 60 dní od účinnosti novely zákona o bankách, ktorú dnes schválil parlament. Národná banka Slovenska (NBS) bude mať možnosť pri výkone bankového dohľadu za zistené nedostatky uložiť ako opatrenia na nápravu aj obmedzenie alebo pozastavenie výkonu niektorého druhu bankových obchodov. Novelou sa tiež zmierni špecifický zákaz konkurencie a konfliktu záujmov tak, aby členovia predstavenstiev a zamestnanci bánk mohli zastávať a vykonávať funkcie v štatutárnych orgánoch a dozorných radách finančných inštitúcií, poisťovní, prevádzkovateľov platobných systémov, nadácií a podnikov pomocných bankových služieb pod kontrolou banky.

Poslanci dnes schválili aj novelu devízového zákona, ktorý upravuje pôsobenie podnikateľských subjektov na finančnom trhu. Spresnia a doplnia sa ňou niektoré ustanovenia platnej legislatívy, ktoré nemajú charakter obmedzenia pohybu kapitálu. Zákon tiež nanovo definuje obchodovanie s devízovými hodnotami, ako aj udeľovanie devízových licencií NBS na obchodovanie s cudzou menou. Návrh MF, aby štátni príslušníci krajín Európskej únie (EÚ) mohli nadobudnúť poľnohospodársku pôdu na Slovensku, ak na nej hospodárili už tri roky, hneď po vstupe SR do únie, poslanci neschválili. Pôdu tak budú môcť odkúpiť najskôr tri roky po vstupe krajiny do únie.

Schválená novela zákona o platobnom styku zabezpečuje aproximáciu Smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ o začatí, vykonaní a opatrnom dohľade nad podnikaním elektronicko-peňažných inštitúcií.

Poslanci odsúhlasili aj zákon o kolektívnom investovaní. Orgán štátneho dozoru nad finančným trhom bude môcť podľa tejto právnej úpravy v prípade porušenie zákonných pravidiel udeľovať sankcie už aj samotným štatutárom správcovských spoločností. Teda vedenia firiem z oblasti kolektívneho investovania budú môcť byť postihované priamo tak ako je to už dlhšie platné pri štatutároch bánk a obchodníkov s cennými papiermi. Zákon tiež umožní správcovským spoločnostiam, po vstupe Slovenska do Európskej únie (EÚ), voľne podnikať na spoločnom trhu. Predkladaným zákonom sa tiež sprísňujú podmienky na udelenie povolenia pre vznik a činnosť správcovských spoločností, pričom správcovské spoločnosti a depozitári budú musieť viesť evidenciu pokynov a zmlúv.

V zákone o účtovníctve, ktorý dnes poslanci tiež schválili, sa okrem iného od roku 2005 zavádza povinnosť pre platiteľov DPH viesť podvojné účtovníctvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy