Nápadný nedostatok hotovosti na švédskych uliciach: Zatiaľ to nie je úplne bez bankoviek

, quartz Foto: thinkstock

Všadeprítomné digitálne platby v krajine, ktorá sa pokúša zrušiť hotovostné transakcie, by mohli vyvolať podozrievavejší prístup polície. Tvrdí to Niklas Arvidsson, profesor na štokholmskej KTH Royal Institute of Technology.

Arvidsson, ktorý sa špecializuje na priemyselnú ekonomiku a manažment, vo svojej nedávnej štúdii predstavil Švédsko, ako krajinu, ktorá má ambíciu stať sa prvou spoločnosťou na svete bez hotovosti. Úplné eliminovanie švédskych bankoviek pripisuje nástupu nových technológií, rastu mobilných platobných systémov, a vládnym zásahom proti korupcii, ktorý pomáha občanom získať pocit bezpečia ohľadom  elektronických peňazí. "U nás je využívanie hotovosti v tak malom rozsahu, že rýchlo vymizne," hovorí Arvidsson. Čísla z Riksbank, švédskej centrálnej banky, toto tvrdenie potvrdzujú.

Krajina skutočne nabral smer k bezhotovostnému systému už pred niekoľkými rokmi. Digitálne platby sa preniesli do hromadnej dopravy i do kioskov s časopismi. Elektronickú platbu prijímajú takmer všade. Aj švédska obchodná federácia tvrdí, že to "vedie v obchodovaní k bezhotovostnej spoločnosti."

Ako to vyplýva aj z údajov Európskej centrálnej banky, Švédi sú nadšencami platobných kariet a digitálnych platieb. Ale stále však pravidelne vyberajú celkom veľa peňazí z bankomatov. Prieskumy z Riksbank ukazujú, že pre transakcie pod  100 švédskych korún, dáva 41 % ľudí stále prednosť používaniu hotovosti. A Švédska národná organizácia dôchodcov, ktorá združuje okolo 400 000 seniorov tvrdí, že 7 % z jej členov nikdy nepoužilo platobnú kartu.

K prekážkam, ktoré stoja v ceste prejsť na úplný bezhotovostný styk, patrí rastúca miera podvodov, elektronická stopa s osobnými údajmi, spoľahlivosť, či problém s turistami. The Guardian napríklad píše o tom, ako bezhotovostný styk vyvolal chaos na švédskom hudobnom festivale tento rok v lete, keď platobný systém prestal fungovať. Dokoca je tu aj šanca, že také Dánsko v svetovom prvenstve Švédsko predbehne. Arvidsson sám pripustil, že Švédsko by možno nikdy nedosiahlo stav bez mincí a bankoviek. Určitý sentiment bude vždy viazaná na bankovky, aj keď krajiny, aj ľudia ich už odmietnu používať.

Iné Švédske prvenstvá:
V roku 1661 prvé bankovky v Európe
V roku 1718 ženám udelili právo voliť v Age of Liberty
V roku 1955 Ikea predáva prvý nábytok zabalený na plocho
V roku
1971 vznikla ABBA, prvá skupina z neanglicky hovoriacej krajiny ktorá dosiahla globálny úspech
V roku
2008 komerčné streamovanie hudby cez Spotify
V roku 2014 získalo Švédsko prvé miesto na Svetovom ekonomickom fóre za pokroky v digitálnych technológiách a zároveň aj prvenstvo za udržateľnosť v Indexe globálnej zelenej ekonomike

Súvisiace články

Aktuálne správy