Výberová chronológia príchodu svetových automobiliek na Slovensko

Britská automobilka Jaguar Land Rover dnes podpísala so slovenskou vládou memorandum o zámere postaviť svoj nový závod v Nitre. Na tému významnej investície dnes mimoriadne zasadla aj slovenská vláda.
TASR prináša výberovú chronológiu príchodu svetových automobiliek na územie Slovenskej republiky (SR).12. marec 1991 – Volkswagen Slovakia
Vláda SR, Bratislavské automobilové závody (BAZ), a. s., a koncern Volkswagen podpísali 12. marca 1991 základnú dohodu o podnikateľskom zámere a vytvorení novej spoločnosti. V januári 1999 došlo k zmene právnej formy spoločnosti VW Bratislava spol. s r. o. na VW Slovakia, a. s.

15. január 2003 – PSA Peugeot Citroën Slovakia
Uskutočnilo sa podpísanie investičných dohôd. Záujem SR o získanie investície francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën sa 8. januára 2003 premietol do schválenia vládneho návrhu zmluvy o investičnej spolupráci medzi touto spoločnosťou, SR a mestom Trnava.

18. marec 2004 – Kia Motors Slovakia
Vtedajší premiér SR Mikuláš Dzurinda a prezident spoločnosti Hyundai Kia Automotive Group Chung Mong Koo podpísali v Bratislave Memorandum o porozumení, ktoré zabezpečilo realizáciu podpísaných investičných zmlúv Slovenska so spoločnosťami KIA Motors Corporation a Hyundai Motor.

Súvisiace články

Aktuálne správy