Japonská priemyselná výroba v decembri posilnila

Produkcia priemyslu krajiny v decembri oproti novembru stúpla o 1 %

Japonská priemyselná výroba v decembri oproti predošlému mesiacu posilnila o 1 %. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnila japonská vláda. Považuje sa to za znak, že ekonomika sa postupne dostáva zo stagnácie. Trh očakával trochu lepší výkon priemyslu a rast jeho produkcie o 1,3 %. Priemyselní výrobcovia, ktorých vo svojom prieskume oslovilo ministerstvo hospodárstva, obchodu a priemyslu, predpokladajú, že produkcia odvetvia v januári vzrastie o 6,3 %, ale vo februári o 1,8 % oslabí.

Sezónne upravená miera nezamestnanosti v Japonsku v decembri klesla na úroveň 3,4 % z novembrových 3,5 %. Informovalo o tom v piatok japonské ministerstvo vnútorných vecí. Ekonómovia prognózovali, že nezamestnanosť v krajine sa v decembri nezmení. Dostupnosť voľných pracovných miest sa v Japonsku v decembri dostala na najlepšiu úroveň za viac ako dve desaťročia. Počet nových voľných pracovných miest sa oproti novembru zvýšil o 4,7 % a oproti decembru predošlého roka vzrástol o 5,6 %.

Japonské ministerstvo vnútorných vecí však zároveň informovalo, že spotrebiteľské výdavky japonských domácností v decembri v porovnaní s rovnakým mesiacom predchádzajúceho roka oslabili o 3,4 %. Ekonómovia predpovedali menej výrazné medziročné zníženie výdavkov domácností, a to o 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy