Rast švajčiarskej ekonomiky bude podľa inštitútu KOF pomalší

Švajčiarsky ekonomický inštitút KOF znížil odhad rastu ekonomiky v tomto aj budúcom roku. Dôvodom je podľa ekonómov spomaľujúce sa tempo rastu svetovej ekonomiky, ale aj slabá aktivita na domácom trhu. Informoval o tom portál RTTNews.
Podľa KOF dosiahne rast švajčiarskej ekonomiky v tomto roku 1,7 %, zatiaľ čo v júni odhadoval rast na úrovni 1,8 %. Aj v budúcom roku bude tempo rastu ekonomiky Švajčiarska slabšie, než inštitút predpokladal pred štyrmi mesiacmi. V júni počítal pre rok 2015 s rastom na úrovni 2,3 %, dnes uviedol, že rast by mal dosiahnuť 2 %. V roku 2016 ráta KOF s rastom hrubého domáceho produktu (HDP) na úrovni 2,1 %.
Ekonomický inštitút zároveň skresal prognózu aj v oblasti vývoja exportu. Zatiaľ čo v júni očakával v tomto roku rast vývozu o 4 %, najnovšie počíta s rastom len o 2,6 %. Prognózu rastu vývozu na budúci rok zredukoval zo 4,6 % na 4,4 %. Situácia v oblasti exportu by sa mala zlepšiť v roku 2016, keď KOF predpokladá zrýchlenie jeho rastu na 5,1 %.
Miera nezamestnanosti bude podľa KOF mierne vyššia než inštitút odhadoval v júni. V súčasnosti ráta s nezamestnanosťou v roku 2014 na úrovni 3,2 %, zatiaľ čo pred štyrmi mesiacmi očakával mieru nezamestnanosti okolo 2,8 %. Nezamestnanosť bude vyššia oproti pôvodnej prognóze aj v roku 2015. V júni odhadoval KOF pokles nezamestnanosti medziročne na 2,6 %, teraz predpokladá, že nezamestnanosť v roku 2015 zotrvá na úrovni 3,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy