Trhová kapitalizácia akciového trhu je tvorená umelo

Celková trhová kapitalizácia akciového trhu v Slovenskej republike je už niekoľko rokov tvorená umelo. „Je to vďaka stovkám nelikvidných emisií registrovaných na Burze cenných papierov v Bratislave (BCPB), ktoré sú až od roku 2002 postupne vyraďované z trhu burzy. Ide najmä o emisie cenných papierov, ktorých obrat je bezvýznamný alebo nulový a ich emitenti nemajú o ďalšie zotrvanie na trhu záujem a neplnia si ani zákonom predpísanú informačnú povinnosť,“ uvádza Úrad pre finančný trh vo svojej polročnej správe o stave kapitálového trhu v SR.

Z hľadiska hodnotenia slovenského trhu má väčšiu vypovedaciu schopnosť len ukazovateľ trhovej kapitalizácie kótovaných akcií, ktorých počet sa v posledných rokoch pohybuje medzi 10 a 15 titulmi. „Po prepade a stagnácii koncom deväťdesiatych rokov sme v posledných troch rokoch zaznamenali veľmi mierny postupný rast,“ konštatuje sa v správe. Avšak úroveň trhovej kapitalizácie kótovaných akcií tesne nad 3 % HDP je nielen najmenšia spomedzi krajín OECD, ale aj hlboko pod priemerom tejto skupiny krajín, ako aj členských štátov EÚ, ktorý je na úrovni asi dvoch tretín HDP. Nízka likvidita akciového trhu v Slovenskej republike sa prejavuje aj pri jej základných ukazovateľoch. V prípade pomeru obratu akcií k ich trhovej kapitalizácii sa na najrozvinutejších trhoch Európskej únie tieto hodnoty obvykle pohybujú na úrovni 150 až 250 %. Na Slovensku je tento ukazovateľ trvalo na podstatne nižších úrovniach, keď v prvom polroku bol pomer obratu slovenských akcií k ich trhovej kapitalizácii necelých 14 %. Tento ukazovateľ poskytuje predstavu o tom, aká časť formálneho objemu investícií vstupuje do kurzotvorných procesov. Správa konštatuje, že od roku 1997 je počet nových verejných emisií, ako aj celkový počet pravidelne obchodovaných emisií, taký malý, že slovenský kapitálový trh nemožno považovať za miesto na získavanie podnikateľského kapitálu.

V prvom polroku pokračovalo prelicencovanie tých obchodníkov s cennými papiermi, ktorí v roku 2002 požiadali o vydanie nového povolenia na poskytovanie investičných služieb. Po vstupe Slovenska do Európskej únie budú môcť slovenskí obchodníci s cennými papiermi podnikať na základe tohto nového povolenia na celom európskom trhu. Súčasne s udeľovaním nových povolení začali prelicencovaní obchodníci napĺňať aj Garančný fond investícií, ktorý je národnou kompenzačnou schémou, teda inštitúciou zriadenou s cieľom vyplácania náhrad za nedostupný klientsky majetok. K ultimu júna bola výška vstupných príspevkov uhradených do fondu 11,180 mil. Sk (z toho 10 mil. Sk tvorí príspevok Národnej banky Slovenska) a celková hodnota ročných príspevkov dosiahla 536 000 Sk.

Slovenský kapitálový trh je dlhodobo charakteristický svojou nízkou likviditou a malým objemom uskutočnených transakcií. Aj keď v poslednom období zaznamenáva slovenská ekonomika pozoruhodný rast a výrazné štrukturálne zmeny, bankovo-centrický charakter jej fina…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy