Podielové fondy predávané v SR za 42. týždeň

Predaje zaznamenali najnižšie hodnoty od začiatku roka. Počas uplynulého týždňa pribudlo do otvorených podielových fondov predávaných na Slovensku iba 249 miliónov korún, čo predstavuje najnižší týždenný objem v tomto roku.


Predaje zaznamenali najnižšie hodnoty od začiatku roka


Počas uplynulého týždňa pribudlo do otvorených podielových fondov predávaných na Slovensku iba 249 miliónov korún, čo predstavuje najnižší týždenný objem v tomto roku. O najväčší, a to 123-miliónový, podiel na tejto sume sa zaslúžil Asset Management Slovenskej sporiteľne. Druhé miesto v predajnosti so 120 miliónovým objemom čistých predajov obsadil VÚB Asset Management. Do fondov pod správou KBC (ČSOB) pritieklo minulý týždeň 48 miliónov korún. Najhoršie, s takmer 65-miliónovými redemáciami, sa umiestnil Tatra Asset Management.


 


Fondy peňažného trhu sa tešili najväčšiemu záujmu Slovenských investorov, ich minulotýždňový objem čistých predajov dosiahol 153 miliónov korún. Medzi peňažnými fondmi už ako tradične dominoval Korunový peňažný fond Asset Managementu Slovenskej sporiteľne s 85-miliónovým objemom čistých predajov.


 


Dlhopisové fondy získali za uplynulé obdobie iba 76 miliónov korún. V tejto sume sú však zahrnuté aj čisté predaje zaistených podielových fondov. Najpredávanejším zo zaistených fondov s objemom čistých predajov vo výške 49 miliónov sa stal fond ČSOB Equity Plus 1 spoločnosti ČSOB/KBC. Spomedzi dlhopisových fondov najviac, a to 53 miliónov korún, získal Dlhopisový korunový fond VÚB Asset Managementu. Naopak, Dlhopisový rastový fond Tatra Asset Managementu zaznamenal redemácie v hodnote 100 miliónov.


Do akciových fondov pribudlo počas minulého týždňa 10 miliónov korún. Najväčší záujem bol o Americký akciový fond a Európsky akciový fond Tatra Asset Managementu.


Do zmiešaných fondov pritieklo taktiež 10 miliónov korún, pričom najviac predajov zaznamenali Vyvážený rastový fond VÚB Asset Managementu a Konzervatívny zmiešaný fond Asset Managementu Slovenskej sporiteľne.


 


Akciové fondy v pluse


Americké akciové fondy si pripísali v priemere 0,58 percenta, pričom najvyššiu, a to 1,14-percentnú výkonnosť však zaznamenal fond America Stock spoločnosti Capital Invest. Hlavné indexy amerického trhu si pripísali počas uplynulého týždňa iba mierne zisky aj napriek celej rade pozitívnych ekonomických správ naznačujúcich oživenie americkej ekonomiky. Investori zamerali totiž svoju pozornosť prevažne na firemné výsledky.


 


Všetky európske akciové fondy distribuované na Slovensku skončili minulý týždeň v kladných číslach, pričom v priemerne zhodnotili o 2,21 percenta. V tejto skupine sa najlepšie darilo fondom orientujúcim sa na Východoeurópsky región. Equity Fund Eastern Europe Stock spoločnosti KBC posilnil o 4,95 percenta a fond Eastern Europe spoločnosti Capital Invest si pripísal 3,15 percenta.


 


Dlhopisové fondy so stratami


Dolárové dlhopisové fondy zaznamenali ďalší stratový týždeň a v priemere prepadli o 0,68 percenta. Takmer 1-percentnú stratu dosiahol fond Dollar-Rent spoločnost Volksbanken. Celý rad silných ekonomických čísel mal nepriaznivý vplyv na dolárový dlhopisový trh a podnietil masívny výpredaj dlhopisov. Výnosy amerických vládnych dlhopisov dokonca zaznamenali vo štvrtok, 16. októbra, svoje 6-týždenné maximá. Ceny a výnosy dlhopisov sa totiž pohybujú opačnými smermi.


 


Eurové dlhopisové fondy priemere stratili 0,42 percenta svojej hodnoty. V najhlbšej, 1,34-percentnej strate skončil relatívne nový fond VÚB Asset Managementu – Dlhopisový konvergentný fond, ktorý je tvorený investíciami do štátnych, bankových a najmä podnikových dlhopisov krajín vstupujúcich do Európskej menovej únie, a to predovšetkým krajín V4.


 


Korunové dlhopisové fondy sa pohybovali v pásme od -0,21 do + 0,06 percenta, pričom priemerne oslabili o 0,06 percenta. V zisku skončili iba Dlhopisový korunový fond Istro Asset Managementu a Príjmový dlhopisový fond spoločnosti Amslico AIG Funds.


 


Peňažné fondy


Korunové peňažné fondy zaznamenali za uplynulý týždeň nárast na úrovni 4,62 percenta p.a..


Najvyššie, a to 8,34-percentné anualizované zhodnotenie si pripísal relatívne nový fo

Súvisiace články

Aktuálne správy