Altucherov tuning: Dve upravené pravidlá, ktoré vás odprevadia k úspechu

, jamesaltucher.com Foto: photl;YT

Na jednej strane nás nedostatok času desí a dostáva do stresu, na strane druhej cennými minútami, či dokonca hodinami nezmyselne plytváme. Úspešný podnikateľ, investor a spisovateľ James Altucher tvrdí, že má na chorobu 21. storočia spoľahlivý liek. Chce to podľa neho len trocha trpezlivosti a sebakontroly.

S pravidlom 80 ku 20 prišiel na začiatku 20. storočia taliansky ekonóm Vilfredo Pareto. Tento Paretov princíp hovorí, že 80 % všetkých dôsledkov pramení z 20 % príčin. Ak aplikujeme toto pravidlo na bežný život, môžeme napríklad povedať, že 80 % svojej práce odvádzame len v 20 % celkového času stráveného v zamestnaní. Podobné je to aj v prípade firiem, kde 80 % príjmov väčšiny spoločnosti zabezpečuje 20 % zákazníkov, 80 % ich hlavnej činnosti zabezpečuje 20 % zamestnancov a 80 % ich všetkých strát pramení len z pätiny vykonávaných činností.

Čo ak je niekto presvedčený, že vynakladá príliš veľa energie zbytočne aj potom, čo sa zameria len na oných dôležitých 20 % činností? "Osobne preferujem stratégiu, ktorej som začal hovoriť dvojitý Paretov princíp, čiže pravidlo 4 ku 64," hovorí Altucher. "Vezmite výsledok pravidla 80 ku 20 a aplikujte na neho tento pomer ešte raz. Tým sa ocitnete v situácii, kedy len 4 % vašej predchádzajúcej aktivity generujú 64 % pôvodných výsledkov. Podľa pravidla 4 ku 64 tvorí 4 % vašich zamestnancov 64 % všetkého biznisu, 4 % zákazníkov obstaráva 64 % ziskov vašej firmy a 4 % priateľov sa podieľa na 64 % všetkej vašej sociálnej interakcie," vymenúva Altucher niektoré zo situácií, na ktoré možno dvojitý Paretov princíp aplikovať. "A skúste si predstaviť, ako by asi váš život vyzeral, keby ste pravidlo osemdesiat ku dvadsiatim použili ešte tretíkrát a získali pomer približne 1 ku 50," dodáva.

Aj v druhom prípade Altucher vychádza z veľmi dobre známeho princípu. Pomerne rozšírené odporúčanie hovorí, že na dosiahnutie vrcholného úspechu v ľubovoľnom odvetví vedie cesta 10 tisíc hodín tréningu, štúdia či sebazdokonaľovania. Takzvané pravidlo 10 tisíc hodín býva aplikované na všetky odvetvia ľudskej činnosti, športovými výkonmi počínajúc a podnikaním končiac. "Je to pomerne logické. Ak budete desať tisíc hodín trénovať techniku ​​akvarelovej kresby, budete s najväčšou pravdepodobnosťou patriť medzi majstrov tohto výtvarného odboru," hovorí Altucher.

"Problém je, že v súčasnom svete zvládnutie jediného odboru nestačí. Na to, aby sme každému z troch alebo piatich odvetví, ktorá nás zaujmú, venovali desať tisíc hodín, je náš život príliš krátky," pokračuje. "Zoberme navyše do úvahy, že na dosiahnutie úspechu len osvojenie si techniky nestačí. Človek potrebuje aj trochu šťastia, a vynakladať desať tisíc hodín pri neistom výsledku mi preto príde zbytočne riskantné. Úplne postačujúce je aj pravidlo tisíc hodín."

Altucher okrem iného argumentuje krivkou učenia. "Keď sa začnete venovať novému odboru, sú vaše počiatočné vedomosti a zručnosti prakticky nulové. Ak sa vám podarí prekonať zdanlivo bezvýznamnú úvodnú fázu, v ktorej sa bez viditeľného pokroku zoznámite so základnými princípmi, ktoré vás budú počas celého procesu sebazdokonaľovanie sprevádzať, naberie tempo učenia závratnú rýchlosť. Počas relatívne krátkeho časového úseku, ktorý zodpovedá práve približne jednej tisícke hodín, potom získate obrovské množstvo nových poznatkov," vysvetľuje. Ak človek nemá ambíciu získať Nobelovu cenu, dokáže si pri intenzívnej činnosti skutočne aj počas niekoľkých málo mesiacov osvojiť toľko vedomostí, že prakticky nikomu, koho počas svojho života stretne, nenapadne, že z daného odboru nevie úplne všetko. Ako hovorí James Altucher, "nemusíte byť rovno svetovými majstrami v šachu, úplne stačí, keď dokážete vyhrať regionálny turnaj".

 

Súvisiace články

Aktuálne správy